Solaris proslavio dvadeseti rođendan

Solaris proslavio dvadeseti rođendan

Na današnji dan, 22. marta 2016. godine, Solaris je proslavio dvadeseti rođendan. Počevši kao mala fabrika za autobuse Neoplan, Solaris danas upošljava oko tri hiljade radnika a iz njihove fabrike je, do danas, izašlo 14000 vozila.

Januara 1996. godine, muž i žena, Kžistof i Solanž Olševski su u rodnom Bolehovu osnovali fabriku i konkurisali na tenderu u Poznanju za izradu niskopodnih solo autobusa sa dizajnom i oznakom Neoplan. U prvoj godini napravljeno je 56 autobusa, uključujući i posebno vozilo za donaciju krvi.

1997_W-1997-Neoplan-Polska-produkuje-225-autobusow-1220x460

Međutim, Solaris kakav danas poznajemo, pojavio se na ulicama tek 1999. godine i njegov asimetričan oblik prednjeg vetrobrana do danas ostaje vrlo prepoznatljiv među gradskim autobusima. Samo godinu dana kasnije, Solaris počinje sa prodajom autobusa i van države, pa su se Solarisi našli na ulicama Berlina i Ostrave, kao i na varšavskom aerodromu. Model Urbino, koji je tada uveden, postaće jedan od najviđenijih gradskih autobusa širom Evrope.

2000-Fabrykee-Neoplan-Polska-opuszcza-100--Solaris-1220x460

Da će Solaris postati “trend-seter” bilo je jasno 2006. godine, kada je premijerno predstavljen zglobni autobus sa hibridnim pogonom. Poljski proizvođač je tada otišao korak dalje i uspešno se pridružio eliti autobuskih proizvođača. U narednim godinama je postalo jasno da je Solaris vrlo ozbiljan igrač; uspeo je da pobedi Mercedes-Benz i MAN na domaćem tržištu i, po broju vozila, ušao je u prvih pet proizvođača iz Evrope.

2006-Pierwszy-Solaris-Urbino-Hybrid-18-trafia-do-klienta-oco-Drezno-1220x460

Solarisov debi u Srbiji je bio 2011. godine, kada je isporučeno šest solo niskopodnih autobusa na CNG Novom Sadu. Ubrzo, usledila je isporuka i dva Solarisa Interurbino za Lastu, a zatim i veliki tender od dvesta zglobnih autobusa za Beograd, na čijim se ulicama pojavio Urbino 18.

gspbgmix5201

Kako bi obeležio dvadeseti rođendan, Solaris je napravio posebnu stranicu sa albumom slika i kratkim istorijatom kojoj možete pristupiti ovde.

(Foto: 20 years Solaris, mix5201/Autobusi.NET)

Descargar musica