Solaris Urbino CNG za Pariz

Solaris Urbino CNG za Pariz

Poljski Solaris će prevozniku RATP iz glavnog grada Francuske isporučiti ove godine prvih 18 od 48 gasnih zglobnih autobusa Solaris Urbino 18 CNG.

Početkom prošle godine, kompanija Solaris Bus & Coach S.A. isporučila je prvi pre-serijski Solaris Urbino 18 CNG francuskom javnom prevozniku Régie autonome des transports Parisiens (RATP). Ovo je bio početak ugovora koji je potpisan i martu 2016. godine, između poljskog poizvođača i javnog prevoznika u Francuskoj. Ukupan budžet okvirnog sporazuma iznosio je 20 miliona evra i uključivao je isporuku do 48 vozila. Firma RATP upravo je poručila prvi deo koji pokriva 18 autobusa.

Urbino_CNG_Paris_1

Moderan i ekološki Solaris Urbino 18 CNG, 18 vozila koja je poručio prevoznik sa sedištem u Parizu, stići će u francusku prestonicu tokom maja i juna 2019. godine. Vrednost ovog dela ugovora, koji čini prvu tranšu, iznosi blizu 8 miliona evra. Između ostalog, zahvaljujući implementaciji ovog ugovora, ukupan udeo vozila sa pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) u voznom parku firme RATP iznosi 20%.

Zglobne Solaris autobuse pokretaće motori namenjeni za rad sa CNG gorivom i automatskim menjačem opremljenim Eco programom. Ova konfiguracija pogonske jedinice omogućiće značajne ekološke prednosti značajnim smanjenjem emisije štetnih izduvnih gasova u atmosferu. Štaviše, prostor za motor i takozvani motorni toranj biće dodatno amortizovan kako bi povećali udobnost putnika koji putuju autobusom, ali takođe da bi smanjili i emisiju buke vozila u okolinu. Pet boca komprimovanog prirodnog gasa, svaki kapaciteta od 340 litara, biće postavljeni na krov prednjeg kraja vozila. Takva količina akumuliranog gasa, uzimajući u obzir rezervu koja garantuje minimalan nivo koncentracije gasa, omogućava vožnju od oko 400 kilometara jednim punjenjem. Iz bezbedonosnih razloga, punjač će biti opremljen manometrom za kontrolu pritiska u rezervoarima i sam CNG pogonski sistem će ispunjavati najstrože sigurnosne standarde.

Urbino_CNG_Paris_2

Iskustvo kompanije Solaris Bus & Coach S.A. u sklapanju vozila sa pogonom na gas, seže iz 2004. godine. Od tada, kompanija je isporučila blizu 1.100 vozila ovog tipa, koja se mogu naći na licama 13 evropskih zemalja, od Švedske, preko centralne i istočne evrope, do Francuske, Španije i Italije.

Solaris je navikao kupce da njegova vozila poistovećuju svojim ličnim potrebama. Nema razlike ni u slučaju autobusa za prevoznika RATP iz Pariza. Zglobni Urbino autobusi biće opremljeni klima uređajem, proširenom verzijom sistema za gašenje požara, i transparentnim elementima koji osvetljavaju unutrašnjost vozila. Prema zahtevu kupca, antivandal sistem će takođe biti instaliran u kabini vozača. Dodatno če biti proširen sistem za praćenje koji se sastoji od 8 kamera i monitora od 10,4 inča za praćenje sistema otvaranja i zatvaranja vrata i pregled zone iza vozila. Poljski proizvođač će takođe instalirati putnički informacioni sistem, koji će uključivati dipleje, unutrašnje LED monitore i glasovno obaveštenje na stanicama.

Urbino_CNG_Paris_3

Solaris Urbino 18 CNG prevoznika RAPT nudiće četiri para dvostrukih vrata instaliranih u konfiguraciji 2+2+2+2. Svaka od njih imaće instalirane kapije za brojanje putnika. Autobusi će moći da prime 101 putnika, od kojih 36 može da sedne. Za osobe sa smanjenom pokretljivošću postojaće “kneeling” funkcija vozila na autobuskim stajalištima i elektronska rampa koja olakšava ulazak invalidskih kolica ili štaka.

Kompanija Solaris Bus & Coach S.A. prisutna je u Francuskoj od 2003. godine. Od tada, isporučila je preko 500 autobusa u Senu, od čega je blizu 50 otišlo u prestonicu zemlje, Pariz. Posvećen tehnologiji, Pariz je takođe testirao novi autobus na baterije poljskog proizvođača početkom 2016. godine. U pitanju je Urbino 12 electric, isti model koji je za 2017. prolašen autobusim godine. Takođe u 2016. godini poljska ambasada u Francuskoj dodelila je kompaniji Solaris Bus & Coach S.A. nagradu najboljeg domaćeg izvoznika.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descargar musica