Stare baterije električnih autobusa dobijaju nov život?

Stare baterije električnih autobusa dobijaju nov život?

Volvo Buses učestvuje u jedinstvenom istraživačkom projektu da se stare baterije električnih autobusa koriste za skladištenje solarne energije u stambenim zgradama.

Svečano je otvoreno verovatno prvo evropsko skladište energije, koje koristi baterije električnih autobusa. Baterije električnih autobusa na liniji 55 u Goteborgu dobijaju drugi životni vek za skladište solarne energije. To je deo istraživačkog projekta na kojem kompanije Volvo Buses, Göteborg Energi, Riksbyggen i Johanneberg Science Park rade zajedno da bi ispitali skladište električne energije u stambenim blokovima koji imaju sopstvenu električnu proizvodnju putem solarnih panela.

Baterija električnog autobusa dobija novi život u stambenim zgradama. Ilustracija Volvo Buses / Autobusi.NET

Baterija električnog autobusa dobija novi život u stambenim zgradama. Ilustracija Volvo Buses / Autobusi.NET

Ponovna upotreba i reciklaža baterija su ključno pitanje jer sve veći broj gradova planira prelazak na prevoz sa električnim pogonom. Kompanija Volvo Buses učestvuje u istraživačkom projektu u kojem korišćene električne baterije autobusa dobijaju drugi životni vek, kao skladište solarne energije. Istraživanje se odvija u stambenoj zadruzi firme Riksbyggen’s Viva u Goteborgu, stambenom kompleksu koji ima za cilj da bude najinovativniji i najodrživiji stambeni projekat u Švedskoj. Stanari se upravo useljavaju u svoje nove stanove.

U Viva stambenoj zadruzi, Riksbyggen, Volvo, Göteborg Energi i Johanneberg Science Park stvorili su jedinstven sistem u kojem se energija iz solarnih panela sa krovova stambenih zgrada skladišti u baterijama, koje su prethodno napajale električne autobuse na liniji 55. Skladište energije se koristi da smanji vrhunac potrošnje vlastite energije, i da skladišti ili da proda višak solarne energije. Takođe može biti korišćeno za kupovinu ili skladištenje električne energije od nacionalne mreže ukoliko je povoljna i ekološka, za naknadnu upotrebu. Ovo poboljšava efikasnost sopstvenog Viva energetskog sistema, kao i energetske mreže grada.

Skladišta baterija sastoje se od 14 korišćenih litijum-jonskih električnih autobuskih baterija. Ona su instalirana u komori za baterije i međusobno su povezana da bi stvorila rezerve od 200 kWh. Ovo skladište energije omogućava veći deo upotrebe energije dobijene solarnim putem za potrebe udruženja stanara. Istraživanje skladištenja energije korišćenih autobuskih baterija završeno je uz podršku EU projekta IRIS Smart Cities, koji je finansiran programom EU HORIZON 2020.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica