Svetska premijera: Mercedes-Benz Citaro NGT

Svetska premijera: Mercedes-Benz Citaro NGT

Najprodavaniji autobus na svetu je upravo postao još atraktivniji: Mercedes-Benz će na sajmu Busworld predstaviti najnoviji gradski autobus na alternativno gorivo: Citaro NGT.

Citaro NGT (Natural Gas Technology) će za gorivo koristiti komprimovani prirodni gas. Autobus impresionira tihim radom motora i redukovanim emisijama ugljen dioksida što je velika prednost za saobraćajne gužve u užem centru gradova. Ono što, takođe, odlikuje novi Citaro NGT jeste i mala težina, velik broj mesta za putnike, odlične performanse motora, niska potrošnja goriva i vrlo dugi servisni intervali. Mercedes-Benz će ponuditi novi Citaro u solo i zglobnoj varijanti.

Vorschau Busworld Kortrijk Stuttgart 2015 / Preview Busworld Kor

Segment gradskih autobusa u zapadnoj Evropi broji oko 10500 novih autobusa godišnje od čega je oko hiljadu autobusa na alternativna goriva. Mercedes-Benz očekuje da će ovaj broj skočiti u bliskoj budućnosti a smatraju da će pojava novog modela stimulirati potražnju.

Novi Citaro je prepoznatljiv po dodatku na krovu koji štiti boce za prirodni gas, što je povisilo autobus do 3389 mm. Ove boce imaju povećan kapacitet u odnosu na prethodnu generaciju Citaro CNG i njihova zapremina iznosi 227 litara. Za razliku od prethodne generacije, Citaro NGT ima jednu bocu za prirodni gas manje čime je smanjena masa autobusa. Radi podele mase, ove boce se na solo modelu nalaze iznad prednje osovine, dok je na zglobnom modelu rezervoar postavljen iznad srednje.

Vorschau Busworld Kortrijk Stuttgart 2015 / Preview Busworld KorCitaro NGT je opremljen novim Mercedes-Benz M 936 G motorom na prirodni gas zapremine 7,7 litara. Sa svojih 747 kilograma je za 25 procenata lakši od dvanaestolitarskog prethodnika. Ovaj motor je baziran na perjanici Mercedesovih motora, šestocilindričnom turbodizel motoru OM936. Vertikalno postavljen, ovaj motor isporučuje 302 konjske snage sa obrtnim momentom od 1200Nm i pritom je daleko ispod limita zagađenja za Euro VI standard.

Premijera novog autobusa će biti na sajmu Busworld u belgijskom Kortrijku gde će se nalaziti solo autobus srebrne metalik boje sa dvoja širokih vrata. Motor ovog autobusa će biti uparen sa Voithovim menjačom a karakterisaće ga i veći kapacitet boca kojih će biti sedam. Osim što brine o okolini, novi Citaro brine i o bezbednosti; vozilo poseduje LED farove, elektronsku kontrolu stabilnosti, sistem kontrole pritiska u gumama, vatrogasnim sistemom a video nadzor će biti povezan na četiri kamere.

 

(Daimler Media)

Descargar musica