Tri Solarisa na baterije za Hamburg

Tri Solarisa na baterije za Hamburg

Poljska fabrika Solaris Bus & Coach isporučila je hamburškom gradskom prevozniku tri solo autobusa Urbino 12 electric koji su pušteni u rad na “inovativnoj liniji” gradskog prevoza.

Velike evropske metropole se u poslednjih nekoliko godina ubrzano naoružavaju električnim i hibridnim gradskim autobusima, a kao dokaz “ozelenjavanju” životnih sredina, Hamburg je u saobraćaj pustio tri niskopodna potpuno električna autobusa Solaris Urbino 12 electric.

solaris-hamburg109

Novi autobusi poseduju Siemens baterije koje pune na terminusima linije 109, poznatije kao Innovationslinie (inovativna linija) putem pantografa, koji se spušta sa punjača na krov autobusa. Potrebno vreme punjenja iznosi oko šest minuta, što je taman dovoljno za kraću pauzu na okretnici. Po dva punjača na obe okretnice je postavio Siemens još pre dve godine, a oni su standardizovani, što omogućava kompatibilnost sa raznim proizvođačima autobusa i baterija. Isporučeni Solarisi su iz četvrte generacije familije Urbino i svojim modernim dizajnom doprinose atraktivnosti javnog prevoza, a smanjena masa praznog vozila dodatno poboljšava efikasnost ovog sistema.

solaris-hamburg109-1

Novi Solarisi će se pridružiti već postojećoj floti autobusa na alternativne pogone na “inovativnoj liniji” u Hamburgu. Flotu prevoznika na ovoj liniji čine solo Mercedes-Benz Citaro sa pogonom na vodonik, nekoliko zglobnih Solaris Urbino 18 na baterije uz pogon na vodonik u slučaju pražnjenja baterija, zglobni Volvo 7900 kao paralelni ili serijski hibrid, kao i nedavno pušteni solo Volvo 7900 sa Plug In sistemom, nalik novoisporučenim Solarisima.

(Tekst: Slobodan Kostić, Foto: Hochbahn)

Descargar musica