U fabrici EvoBus ofarban 60.000. autobus

U fabrici EvoBus ofarban 60.000. autobus

Najmodernija evropska lakirnica za autobuse se nalazi u Noj-Ulmu, gde je robotima 2013. godine ofarbano 6.000 karoserija marke Setra i Mercedes-Benz.

Jubilarna 60.000. karoserija koji je ovih dana izašla iz najmodernije evropske lakirnice je Setra S 516 HDH iz najnovije serije TopClass 500. U ovoj visoko automatizovanoj lakirnici dnevno može da se ofarba i do 34 karoserije, kvalitetno, ekonomično i ekološki. Prošle godine je kroz ovu lakirnicu površine 28.000 m2 prošlo ukupno 6.000 karoserija marke Setra i Mercedes-Benz na putu ka liniji završne montaže.

evobus_paintshop1

Autobuske karoserije u Noj-Ulm dolaze vozom iz Manhajma pripremljene za farbanje i zaštićene kataforezom. Tim procesom su metalne površine i sve šupljine kompletnog kostura zaštićene od korozije.

evobus_paintshop3

U Noj-Ulmu se nakon prajmerisanja vrši lakiranje putem tehnologije koja štedi energiju, a isto tako i vreme. Ukupno osam robota vodi računa o ravnomernim slojevima pri završnom lakiranju vozila, pri čijem se procesu potroši oko 13 kg farbe. Ciklus po vozilu traje ispod 30 minuta. Sledeći koraci su dekorativno farbanje u enterijeru, zaštita šupljina i šasije, pre nego što specijalisti iz sektora „Colorfinish“ sa visokom preciznošću krenu u nanošenje nalepnica, individualno dizajniranih za svakog kupca.

evobus_paintshop2

Pored korišćenja boja sa neagresivnim razređivačima, poseban regenerativni sistem ventilacije se brine o zaštiti okoline. Stroge ekološke norme su na ovaj način više nego ispoštovane. U lakirnici je trenutno zaposleno 350 kvalifikovanih radnika.
(Foto: Daimler)

Descargar musica