Van Hool na gorivnu ćeliju za London

Van Hool na gorivnu ćeliju za London

Belgijski proizvođač autobusa će londonskom prevozniku TfL isporučiti dva autobusa na gorivnu ćeliju sa pogonom na vodonik.

Van Hool i Tfl (Transport for London) su potpisali ugovor o isporuci dva autobusa tipa na gorivnu ćeliju sa pogonom na vodonik. Ovaj tip autobusa pretvara vodonik u električnu energiju i trenutno je jedan od ekološki najkompatibilnijih sredstava javnog prevoza: ima nultu emisiju izduvnih gasova i značajno smanjenu buku.

vanhool_a330hyb_london2

Autobusi na vodonik za London su solo vozila od 12 metara tipa Van Hool A330 HYB. Opremljeni su najmodernijim modulom gorivne ćelije FCvelocity-HD7 koji proizvodi kanadski Ballard Power Systems. Autobus ima 35 mesta za sedenje, jedno mesto za invalidska kolica i još 30 stajanja. Vozila će saobraćati u najstrožem centru Londona.

vanhool_a330hyb_london1 vanhool_a330hyb_london3

Hibridni pogon će omogućiti autobusima da sa rezervoarom kapaciteta 30 kg vodonika, pređu dnevno oko 300 km. Pogon je baziran na gorivnim ćelijama, litijumskim baterijama i električnim motorima. Autobus pokreće isključivo električna energija. Vodonik se pretvara u električnu energiju u gorivnoj ćeliji, dok je vodena para jedini nusprodukt. Baterije obezbeđuju dodatnu energiju ukoliko je ona potrebna. Ovaj hibridni pogonski sistem i rekuperacija energije iz kočenja smanjuju potrošnju vodonika na oko 8 kg na 100 km.
(Ilustracija Van Hool)

Descargar musica