Van Hool stavlja ulog na vodonik

Van Hool stavlja ulog na vodonik

Belgijski proizvođač autobusa vidi budućnost u gorivnoj ćeliji, pa se uskoro očekuju premijere gradskog modela A330FC i BRT modela Exqui.City 18 FC.

Kompanija Van Hool se kladi na električnu budućnost vodonika. Napori belgijskog proizvođača su odavno fokusirani na razvoj pogona na vodonik. Dva modela su spremna za premijeru u kratkom i srednjem roku: novi A330 FC gradski autobus na vodonik i inovativni BRT autobus Van Hool Exqui.City 18 FC, koji će biti na putevima krajem 2019. godine u gradu Po u Francuskoj. Biće to prvi BRT sistem (Bus Rapid Transit) u Evropi koji radi na vodonik.

vanhool_exquicity18fc_2

Van Hool, fokus na vodonik u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama
Van Hool je učestvovao na Evropskoj konferenciji autobusa bez emisije 2018. godine u Kelnu. Istorija kompanije Van Hool duga je 70 godina, i u potpunosti fokusirana na izvoz: 90% proizvodnje (1.200 gradskih i turističkih autobusa godišnje) izveze se širom sveta. U sva prouzvodna pogona (Belgiji i Makedoniji) zaposleno je 4.900 radnika. Trenutno, proizvodni kapacitet kompanije Van Hool je tri autobusa sa gorivnom ćelijom sedmično. Od septembra 2019. godine, povećaće se na jedan takav autobus dnevno. A postoje i planovi za postrojenje u Sjedinjenim Američkim Državama, gde će nova fabrika početi sa radom od 2020. godine. Iste godine planirano je lansiranje turističkog autobusa CX-E, naravno na vodonik.

Prednosti vodonika
Prema Van Hool-u, vodonik ima najveći potencijal da postane “razorna tehnologija koja pokreće širok razvoj nulte emisije”. Odgovor se oslanja na fiziku: Brojke koje je predstavio Van Hool na Evropskoj konferenciji autobusa bez emisije pokazuju da autobus sa gorivnom ćelijom može da ima 2,4 puta vise energije autobusi sa električnim baterijama. A vreme punjenja bilo bi 8,5 puta brže.

vanhool_a330fc

40 Van Hool autobusa sa gorivnom ćelijom u Kelnu i Vupertalu
Novi model A330 FC biće isporučen u 30 primeraka u Keln (tender za 53 električna autobusa na baterije), i još 10 vozila biće raspoređeno u Vupertal kroz finansirani program Jive 2 EU. Vozila raspoređena na ravničarskim gradskim linijama, opremljena su trakcionim baterijama od 24 kWh i rezervoarom vodonika od 85 kW. Verzija autobusa za regionalne i brdovite gradske prevoze, opremljena je sa baterijom od 36 kWh.

vanhool_exquicity18fc_1

Prvi BRT autobus sa gorivnom ćelijom
Još jedan projekat se razvija u fabrikama kompanije Van Hool. Model Van Hool Exqui.City 18 FC (dug 18,62 metara) biče prvi BRT autobus koji radi na vodonik. Kompanija je dobila tender za isporuku osam vozila u Po (Francuska), u konzorcijumu sa francuskom multinacionalnom elektroprivrednom kompanijom Engie i ITM Power, specijalizovanim u proizvodnji integrisanih sistema energije na vodonik, koje će biti odgovorne za stanice u blizini autobuske garaže. Novo vozilo će imati kapacitet za 125 putnika i autonomiju od oko 300 kilometara, navodi Van Hool. Zglobni autobus opremljen je motorom na gorivnu ćeliju FCveloCity-HD od 100 kW proizvođača Ballard. Ukupna vrednost ugovora iznosi 13,5 miliona evra, od kojih je 7 miliona stečeno kroz regionalne i evropske subvencije.

Izvor: sustainable-bus.com

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica