VIDEO: Miris novih zglobnih Ikarbusa IK-218N u Novom Sadu

VIDEO: Miris novih zglobnih Ikarbusa IK-218N u Novom Sadu

Novi autobusi su isporučeni osmog jula u ranim popodnevnim časovima, a impozantna kolona plavih autobusa je do nove kuće došla autoputem i širokim bulevarima. Nakon devet godina, Novim Sadom su konačno zamirisali novi zglobni autobusi IK-218N.

Nakon jula 2007. godine Novi Sad je kupio prve niskopodne zglobne autobuse. Zemunski Ikarbus je tada isporučio jedanaest vozila tipa IK-218N za potrebe gradskog saobraćaja. Narednih devet godina to su ujedno bili i poslednji novi zglobni autobusi isporučeni Novom Sadu, sve do danas. Novi zglobni Ikarbusi nose istu oznaku IK-218N, ali su znatno moderniji i napredniji, kako sa tehničkog, tako i sa estetskog aspekta i stanovišta komfora. Po isporuci novosadskom JGSP-u, dobiće garažne brojeve od #964 do #973.
gspik2181gspik2183

Tehničke karakteristike Ikarbusa IK-218N

Prethodni zglobni Ikarbusi bili su opremljeni motorima MAN D2866 LOH27 sa Euro 3 normom izduvnih gasova i razvijali su 228 kW (310 KS). Nove autobuse pokreću savremeni motori MAN D2066 LOH37 sa EEV normom uz korišćenje AdBlue i SCR tehnologije. Novi motori imaju Common Rail sistem ubrizgavanja sa turbo punjačem i razvijaju 235 kw (320 KS) pri 1900 obrtaja u minuti. U odnosu na stari model, sklop hladnjaka je veći i kabina motora je ozidana, za razliku od plastične na prethodnom modelu.

gspik2184 gspik2185

Prenos do pogonskih točkova se vrši kao i na starom modelu četvorostepenim automatskim menjačem Voith D864.5 DIWA. Zbog drugačijeg motora, razlikuje se i raspored sedišta. Novi autobusi imaju 42 mesta za sedenje, klima uređaje, LED displeje, rampu za invalidska i dečja kolica. Iza prednjih vrata se nalazi kapija za jednosmerni prolaz putnika. Po izgledu su novi autobusi kompatibilni sa već isporučenim solo autobusima IK-112N, ali ih razlikuje novi LED modul prednjih svetala u koji spadaju kratka, dnevna i poziciona svetla.

gspik2186gspik2187

Kako je za Autobusi.NET rekao generalni direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, ovo je već četvrta isporuka gradskih autobusa Novom Sadu, čime se broj novih Ikarbusa u gradu povećao na 26, a uskoro sledi potpisivanje ugovora za još devet solo autobusa. Takođe, u ekskluzivnom intervjuu za Autobusi.NET, Vićentić je otkrio da će uskoro početi proizvodnja protitpnog međugradskog autobusa na Mercedes-Benz šasiji.

gspik2182

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, iskazao je zadovoljstvo novim zglobnim autobusima i najavio je da će se oni naći na ulicama Novog Sada već sledeće nedelje. Detaljnu video reportažu sa isporuke i promocije možete videti ispod.

(Saša Conić, Slobodan Kostić, Aleksandar Dragutinović, Ratomir Miljković)

2 comments

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica