VIDEO: Miris novih zglobnih Ikarbusa u Novom Sadu

VIDEO: Miris novih zglobnih Ikarbusa u Novom Sadu

Novi autobusi su isporučeni osmog jula u ranim popodnevnim časovima, a impozantna kolona plavih autobusa je do nove kuće došla autoputem i širokim bulevarima. Nakon devet godina, Novim Sadom su konačno zamirisali novi zglobni autobusi.

Jula 2007. godine Novi Sad je kupio prve niskopodne zglobne autobuse. Zemunski Ikarbus je tada isporučio jedanaest vozila tipa IK-218N za potrebe gradskog saobraćaja. Narednih devet godina to su ujedno bili i poslednji novi zglobni autobusi isporučeni Novom Sadu, sve do danas. Novi zglobni Ikarbusi nose istu oznaku IK-218N, ali su znatno moderniji i napredniji, kako sa tehničkog, tako i sa estetskog aspekta i stanovišta komfora. Po isporuci novosadskom JGSP-u, dobiće garažne brojeve od #964 do #973.
gspik2181gspik2183

Prethodni zglobni Ikarbusi bili su opremljeni motorima MAN D2866 LOH27 sa Euro 3 normom izduvnih gasova i razvijali su 228 kW (310 KS). Nove autobuse pokreću savremeni motori MAN D2066 LOH37 sa EEV normom uz korišćenje AdBlue i SCR tehnologije. Novi motori imaju Common Rail sistem ubrizgavanja sa turbo punjačem i razvijaju 235 kw (320 KS) pri 1900 obrtaja u minuti. U odnosu na stari model, sklop hladnjaka je veći i kabina motora je ozidana, za razliku od plastične na prethodnom modelu.

gspik2184 gspik2185

Prenos do pogonskih točkova se vrši kao i na starom modelu četvorostepenim automatskim menjačem Voith D864.5 DIWA. Zbog drugačijeg motora, razlikuje se i raspored sedišta. Novi autobusi imaju 42 mesta za sedenje, klima uređaje, LED displeje, rampu za invalidska i dečja kolica. Iza prednjih vrata se nalazi kapija za jednosmerni prolaz putnika. Po izgledu su novi autobusi kompatibilni sa već isporučenim solo autobusima IK-112N, ali ih razlikuje novi LED modul prednjih svetala u koji spadaju kratka, dnevna i poziciona svetla.

gspik2186gspik2187

Kako je za Autobusi.NET rekao generalni direktor Ikarbusa, Aleksandar Vićentić, ovo je već četvrta isporuka gradskih autobusa Novom Sadu, čime se broj novih Ikarbusa u gradu povećao na 26, a uskoro sledi potpisivanje ugovora za još devet solo autobusa. Takođe, u ekskluzivnom intervjuu za Autobusi.NET, Vićentić je otkrio da će uskoro početi proizvodnja protitpnog međugradskog autobusa na Mercedes-Benz šasiji.

gspik2182

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, iskazao je zadovoljstvo novim zglobnim autobusima i najavio je da će se oni naći na ulicama Novog Sada već sledeće nedelje. Detaljnu video reportažu sa isporuke i promocije možete videti ispod.

(Saša Conić, Slobodan Kostić, Aleksandar Dragutinović, Ratomir Miljković)

2 comments

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica