21 Van Hool na gorivnu ćeliju će finansirati EU

21 Van Hool na gorivnu ćeliju će finansirati EU

Belgijski proizvođač autobusa je sa „Evropskim zajedničkim poduhvatom za vodonične gorivne ćelije” potpisao ugovor o izradi 21 autobusa na gorivnu ćeliju, koji će biti raspoređeni po evropskim gradovima u okviru „3Emotion programa”.

Ballard i Van Hool, partneri u izradi brojnih autobusa na gorivnu ćeliju u Evropi, u procesu su finaliziranja ugovora o nabavci 21 pogonskog modula na gorivnu ćeliju najnovije generacije. Isporuka je predviđena da traje tokom 2015. i 2016. godine.

vanhool04 vanhool02

“Evropski zajednički poduhvat za vodonične gorivne ćelije” je javno-privatno partnerstvo koje podržava istraživanje, tehnološki razvoj i demonstrira aktivnosti vezane za gorivnu ćeliju i energiju dobijenu iz vodonika, obezbeđuje subvencije za podesne projekte kroz mehanizam zajedničke podele troškova. Evropska Komisija i industrija su u okviru programa FP7 već izdvojili 470 miliona evra za istraživanje vodoničnih gorivnih ćelija i demonstriranje rezultata tokom perioda od 2008. do 2014. godine. Sledeći program, Horizont 2020, proširuje inicijativu do 2020. godine sa povećanim budžetom od 700 miliona evra, uključujući i 50% podele troškova industrije.
(Foto Saša Conić)

Descargar musica