Tojotina gorivna ćelija za CaetanoBus

Tojotina gorivna ćelija za CaetanoBus

Portugalski proizvođač autobusa CaetanoBus će u svoj autobus ugrađivati sistem gorive ćelije koji je razvila japanska Tojota.

Japanska kompanija isporučiće pakovanja gorivnih ćelija proizvođaču Caetanobus, kao i rezervoare za vodonik i ostale delove. Potrugalski proizvođač će onda početi sa proizvodnjom autobusa na vodonik za gradski saobraćaj. Prema rečima predsednika Žozea Ramuša, CaetanoBus ima za cilj da ovo bude prva kompanija u Evropi koja implementira Tojotinu tehnologiju. Dodao je da je njegova kompanija ubeđena da su gorivne ćelije dobro rešenje za autobuse bez emisije. Prvo prikazivanje autobusa kompanije CaetanoBus sa gorivnom ćelijom Tojotine FC Tehnologije zakazana je za nešto više od godinu dana.

toyota-fuel-cell-bus-brennstoffzellen-bus-caetano

Tojota je prošle godine predstavila svoje gorivne ćelije pod imenom Sora. Novi razvoj zasnovan je na tehnologiji gorivnie ćelije Tojotinog putničkog vozila na vodonik Mirai, a biće upotrebljen za vreme Olimpijskih igara 2020. godine u Tokiju. Od 2025. Tojota planira da svoju tehnologiju gorivne ćelije primeni u proizvodnji teresnkih i dostavnih vozila. Kako bi pomogao u prelasku raskoraka do serijske proizvodnje, proizvođač ima za cilj da smanji proporcije skupih materijala, kao što je platina.

Mnogi stručnjaci veruju da će tehnologija gorivne ćelije imati poteškoće u uspostavljanju svog položaja na masovnom tržištu. Uprkos tome, Tojota je napredovala i 2014. godine lansirala model Mirai kao prvo serijsko vozilo sa gorivnom ćelijom na tržištu. Međutim, prodajna cena od oko 60.000 dolara (pre subvencija) i nedostatak infrastrukture za vodonik rezultirali su prilično sporom prodajom. Čak i danas, prodato je manje od 6.000 modela Mirai širom sveta.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Descargar musica