Prvi autobusi VDL Citea LLE izlaze na ulice Berlina

Prvi autobusi VDL Citea LLE izlaze na ulice Berlina

Nakon dvogodišnje test faze, berlinski prevoznik je naručio 236 autobusa VDL Citea LLE. Prvih 40 autobusa je stiglo u Berlin i kreće u redovan saobraćaj.

U petak, 30. januara 2015. godine, berlinski prevoznik BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) je predstavio model VDL Citea LLE kao novi gradski autobus namenjen gradu Berlinu. Nakon dvogodišnje faze testiranja, BVG je prošlog leta naručio 236 autobusa ovog tipa. Prvih 40 autobusa iz ove narudžbine je stiglo u Berlin i oni će biti pušteni u saobraćaj početkom februara 2015. godine, uglavnom na linijama u jugoistočnom Berlinu. BVG je uložio ukupno 60,8 miliona evra u nabavku ovih modernih autobusa.

VDL-Citea-LLE-BVG-1

Kod autobusa VDL sa laganom konstrukcijom je fokus u dostizanju niske potrošnje goriva, što za rezultat daje manje zagađenje okoline. Naravno, autobusi i dalje zadovoljavaju sve najviše sigurnosne standarde. Citea LLE ima neto masu od oko 9 tona, a na onovu testova koje je sproveo BVG, troši do 20% manje goriva od konkurencije, što znači oko 18 tona manje izbačenih štetnih supstanci po vozilu godišnje. Kombinacija Euro 6 motora sa smanjenjem potrošnje goriva od 20%, daje smanjenje emisije azotnih oksida za čak 95%. Sa ovakvim performansama, Citea zadovoljava zahteve koji se obično stavljaju pred hibridne autobuse, ali bez dodatnih troškova vezanih za tehnologiju ili servis i infrastrukturu. Ovo predstavlja glavni korak kojim BVG ispunjava svoj zacrtani cilj u smenjenju emisije ugljen-dioksida za 20% u periodu od 2010. do 2020. godine. Gradski prevoznik podržava i plan gradskih vlasti da Berlin postane klimatski neutralan do 2050. godine.

VDL-Citea-LLE-BVG-2

VDL Citea LLE za BVG ima 38 sedišta i još 32 mesta za stajanje. Enterijer je svetao i atraktivan. LED displeji su napravljeni u visokom kontrastu, crno-belo, čime su uočljiviji čak i osobama sa slabijim vidom. Zvučni signal obaveštava i kada je stop signal uključen. Niskopodna konstrukcija kod ulaznih i izlaznih vrata je pogodna za pristup korisnicima invalidskih i dečijih kolica.

BVG ima vozni park od preko 1.300 autobusa, koji zajedno sa tramvajem i metroom godišnje prevezu oko 970 miliona putnika. BVG je najveći gradski prevoznik na nemačkom govornom području (Nemačka, Austrija, Švajcarska). Svake godine autobusi, tramvaji i metroi ovog prevoznika pređu više od 125 miliona kilometara, što je jednako obilasku zemaljske kugle skoro 8,5 puta dnevno.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Descargar musica