25 godina proizvodnje Scania autobusa u Poljskoj

25 godina proizvodnje Scania autobusa u Poljskoj

Scania Production Slupsk ove godine slavi dvadeset pet godina postojanja. Proizvodnja je počela 1992. godine sa CKD montažom kamiona dok danas isključivo proizvode autobuse.

Sve je počelao kada je radionica za reparaciju autobusa Kapena iz opštine Slupsk, koja je osnovana 1968. godine, zatražila strateškog partnera. Tokom devedesetih godina renoviranje autobusa je smanjeno kada su proizvođači autobusa otvorili svoje radionice za reparaciju.

scania_slupsk1

Do danas proizvedeno više od 6.000 autobusa. ©Scania

Nakon pregovora, oformljena je zajednička kompanija Scania-Kapena zajedničko u oktobru 1992. godine. Do maja 1993. godine je započela CKD (Complete Knock Down) montaža kamiona, a već je sledeće godine paralelno započeta i montaža autobusa.

Jedan od prvih zaposlenih
Lešek Čedi, koji je sada direktor za podršku proizvodnje, već je radio za Kapenu kada je bio jedan od prvih zaposlenih u novu zajedničku firmu. „Nakon inženjerskih studija u Gdanjsku, radio sam godinu dana za Kapenu pre nego što sam se pridružio partnerstvu Kapena-Scania u decembru 1993. godine. Tražili su nove ljude za administraciju i moj prvi posao bio je u carinjenju. Poljska nije bila članica Evropske unije i granice su tada bile zatvorene. Ovo je bilo veoma teško i stalno sam se kretao između Slupsk-a i Varšave kako bih sredio svu dokumentaciju“.

scania_slupsk3

U početku je proizvodnja bila skromna. ©Scania

Prvobitno je proizvodnja autobusa bila skromna sa samo pet vozila napravljenih tokom prve godine, povečavajući do petnaest tokom 1994. i četrdeset sedam do 1998. godine.

Sa poljskim prilagođavanjem carinskih propisa u očekivanju članstva u Evropskoj uniji, potreba za montažom kamiona je opala i do 2012. godine CKD montaža je prekinuta i fokus je bio u potpunosti na autobusima. Scania je kupila sve akcije kompanie i formirana je Scania Production Slupsk.

Proizvodnja dabl dekera
2005. godine fabrika je započela proizvodnju dabl dekera za tržište Velike Britanjije i 2007. godine lansirana je linija međugradskih autobusa OmniLine. Još jedna značajna godina bila je 2012. kada je Slupsk započeo proizvodnju modela Scania Citywide i od samog početka proizvedeno je više od 6000 autobusa.

scania_slupsk2

Dabl dekeri za britansko tržište. ©Scania

Čedi se kasnije bavio pitanjima kvaliteta i sada radi sa planiranjem logistike. „U poslednjih nekoliko godina stekli smo dosta poverenja. Proizvodimo više vrsta autobusa, proširili smo saradnju u proizvodnji autobusa sa Scanijom u Finskoj i Scania je proširila svoje tržište. Pre nekoliko godina, isporuke su bile visoko koncentrisane u skandinavske zemlje, jer smo bili više podložni fluktuacijama na tržištu. U poslednjem periodu, imamo veće tržište i značajnu prodaju u nekoliko evropskih zemalja i nismo više tako ranjivi“.

Descargar musica