Anadolu Isuzu Citiport – nova gradska zvezda

Anadolu Isuzu Citiport – nova gradska zvezda

Najmlađi član porodice autobusa Anadolu Isuzu je Citiport, ujedno je i prvi 12-metarski autobus Isuzu, čime se uvrstio među proizvođače standardnih gradskih autobusa.

Anadolu Isuzu učestvovao je na sajamskoj priredbi Busworld u Turskoj, održanoj u Istanbulu krajem aprila. Uz ostale predstavljene modele, glavna novina bila je premijera 12-metarskog gradskog autobusa CITIPORT.

anadolu_isuzu_citiport_01

Ove godine se obeležava 30 godina partnerstva između kompanija Anadolu Isuzu i Isuzu Japan. Generalni direktor firme Anadolu Isuzu, Tugrul Arikan je ponosan što njegova kompanija doprinosi jačanju turske ekonomije i istovremeno zadovoljava stroge japanske standarde kvaliteta. Njihov cilj je ulaganje u inovacije i širenje izvoza, ne samo u Evropu, već i na tržišta zemalja u razvoju.

anadolu_isuzu_citiport_02

Uzimajući u obzir stvarne potrebe korisnika, gradski autobus Citiport u 12-metarskom segmentu osmišljen je u sklopu koncepta “idealnog dizajna vozila”. Ima upečatljiv izgled zahvaljujući jedinstvenom dizajnu, nudi udobno i sigurno putovanje za putnike sa svojom širokom i prostranom unutrašnjošću i prolazima između sedišta.

Autobus Citiport, koji je ekipa hrvatskog „Transport magazina“ dobila na kratku test vožnju, nudi jednostavnu i udobnu vožnju u gradskom prevozu sa svojim konceptom bez prepreka za sve putnike s invaliditetom. Za tu namenu je osiguran poseban obojen prostor, samo za osobe u invalidskim kolicima, info-ekrani za putnike sa oštećenim sluhom, kvalitetni informacioni sistem za slepe i slabovide putnike, kao i lako dostupne rukohvate za putnike s ograničenim mogućnostima kretanja. Zahvaljujući „kneelingu“ koji omogućava naginjanje vozila pri ulasku ili izlasku putnika, putnici s invaliditetom mogu jednostavno da koriste uluge prevoza. Nagib unutar vozila je ograničen na 4-5 stepeni, što putnicima s ograničenim mogućnostima kretanja obezbeđuje mnogo lakše putovanje. Citiport ima i ugrađene trokrake drške rukohvata koje olakšavaju putnicima držanje tokom vožnje.

anadolu_isuzu_citiport_03

Odgovarajuća klimatizacija, koja je potrebna putnicima u javnom gradskom prevozu omogućava savršene uslove uz vrhunski sistem za klimatizaciju snage 39 kW i homogeno raspodeljen sistem grejanja.

Citiport takođe dobija puni značaj i u smislu sigurnosti. Opremljen je potpuno vazdušnim EBS kočionim sistemom koji će brzo reagovati u slučaju potrebe zahvaljujući elektronski kontrolisanim ventilima, staničnoj kočnici, trostepenom intarderu integrisanom u menjaču kojim se može upravljati rukom ili nogom, kao i „hillholderom“ čime Citiport garanutuje sigurnost putnika i vozača.

anadolu_isuzu_citiport_05 anadolu_isuzu_citiport_04

Nova gradska zvezda osigurava najviši nivo udobnosti i za vozača. Vozački prostor je odvojen kabinom. Instrument tabla integrisana je sa upravljačem koji se može prilagoditi u skladu s položajem vozačkog sedišta, a kako se ne bi omelo vidno polje, a vozačeva pažnja usmerila na put i saobraćaj.

Sa vazdušno podesivim vozačkim sedištem i električno pokretanim bočnim vozačkim prozorom, vožnja i putovanje sa Citiportom je mnogo udobnija za vozača. Vozač ima mogućnost pregleda svih uglova vozila zahvaljujući unutrašnjim i spoljašnjim kamerama, čiji je pregled dostupan na monitoru integrisanom u instrument tabli. Multiplex sistem koji uključuje najnovije tehnologije nudi fleksibilan dizajn vozila uz proizvodne mogućnosti prema želji kupca. Jedino što smeta je suviše mutno staklo table s instrumentima, ali nadamo se da će u serijskoj varijanti to biti rešeno.

anadolu_isuzu_citiport_08 anadolu_isuzu_citiport_07 anadolu_isuzu_citiport_06

Autobus elegantnog i savremenog dizajna, dužine 12,03 metra, s troja vrata, predstavljen je tržištu sa Cummins 6,7 litarskim, 6-cilindarskim CommonRail turbo dizel motorom snage 289 KS, dok je menjač standardni ZF, 6-stepeni automatik. Kapacitet je do 79 mesta, uz 27-31 za sedenje. Od jeseni će biti opremljen i Euro 6 motorom za EU tržište, pronoseći brand Anadolu Isuzu.

Anadolu Isuzu proizvodi i izvozi minibuseve, najviše u 27 zemalja članica Evropske unije. Anadolu Isuzu ima važno mesto u izvozu minibuseva iz Turske i lider je u izvozu minibuseva poslednjih deset godina (2004-2013.). Sa oko 750 zaposlenih, kompanija je usvojila princip zadovoljstva kupaca kao svoj osnovni zadatak i odgovornost, a poseduje i sertifikat kvaliteta ISO 9001-2008, kao i ISO 14001: 2004 za upravljanje životnom sredinom.
(Tekst: Robert Lahnit; Foto: Mato Pavličević)
Zahvaljujemo se “Transport magazinu” na ustupljenom materijalu.

Descargar musica