U prevozu 20% švercera

U prevozu 20% švercera

U gradskim autobusima švercuje se svaki peti putnik, a analize pokazuju da taj broj neprekidno raste. Ako budu uhvaćeni bez karte, putnici treba da kupe doplatnu karta koja za gradske linije iznosi 1.650, a u prigradskim autobusima 3.050 dinara.GSP „Novi Sad” procenjuje da čak 20 odsto korisnika javnog prevoza nema važeću kartu. Putnik bez karte dužan je da plati voznu kartu i doplatnu, a ukoliko to ne učini odmah, kontrolor piše opomenu. U njoj navodi da doplatnu kartu treba da plati za osam dana i putnik je dužan da na prvoj narednoj stanici napusti autobus – kaže Snežana Jaković iz GSP-a.

Kao preventivnu meru, ovo preduzeće je uvelo da na najfrekventnijim stajalištima kontrolori stoje na vratima autobusa, pa ukoliko putnik nema kartu, bude upućen na prednja vrata, da je kupi kod vozača.

– Tako se ubrzava i protok putnika jer su sva vrata otvorena i ta mera se do sada pokazala kao efikasna – kaže Jakovićeva.

Takođe, putnici koji već imaju kaznu, neće moći da izvade pokazne karte sve dok ne izmire dugovanja prema GSP-u. To se posebno odnosi na đake koji ne mogu dobiti povlastice za novu školski godinu ukoliko imaju dug.

(Tekst: 24sata.rs,  Foto: Damir Kremer – Autobusi.NET)

Descargar musica