Busworld 2015: Otokar sve jači na evropskom tržištu

Busworld 2015: Otokar sve jači na evropskom tržištu

Na ovogodišnjem Busworldu u Belgiji, koji je trajao od 16. do 21. oktobra u Kortrajku, osim premijera poznatih evropskih proizvođača, nisu izostali ni turski giganti poput Otokara, o kome ćemo danas pisati.

Iako je sajam trajao samo pet dana, Otokaru je bilo dovoljno nešto manje od sat vremena press dana da zaokupi pažnju medija svojim premijerama na velikom štandu u hali 1 Kortrijk Xpo-a. Među akreditovanim novinarima na danu za novinare našao se i reporter Autobusi.NET-a koji je ekskluzivno doneo novosti iz sveta autobusa u Evropi. Na ovom izdanju Busworlda je bilo jasno da Turci i dalje pokušavaju da utabaju sebi put ka Evropi i uzmu deo velikog kolača za sebe. Među ozbiljne kandidate možemo svrstati i Otokar.

busworld2015_banner IMG_3472Za razliku od većine renomiranih izlagača, Otokar se nije fokusirao na autobuse bez izduvnih gasova, a takođe su izostali i visokoturistički autobusi. Od sedam autobusa predstavljenih na sajmu, jedan je bio na prostoru ispred hale, spreman za demonstrativnu vožnju, dok je ostalih šest, među kojima je bilo i premijera, stajalo parkirano u hali 1 Kortrijk Xpo-a. Ono što je zanimljivo kod ovog proizvođača jeste širok izbor motora, jer neka vozila poseduju DAF-ov, neka Cummins-ov, a neka MAN-ov motor. Svi motori ispunjavaju Euro 6 normu izduvnih gasova, a upareni su sa ZF ili Voith menjačima. Osim novih modela, Otokar je predstavio i posebnu aplikaciju za pametne telefone, namenjene korisnicima autobusa ovog proizvođača, pod nazivom „My Otokar“.

IMG_3464Počevši od najvećeg, Otokar je javnosti predstavio model Kent C 18.75, niskopodni zglobni autobus sa četvoro vrata, kapaciteta 164 putnika. Ovaj autobus je opremljen DAF-ovim MX11 motorom koji isporučuje 370 konjskih snaga a brzine menja automatski menjač ZF EcoLife 6AP. Otokar smatra ovaj autobus idelanim i isplativim rešenjem za prometne gradske linije, a u ponudi ima i kraću verziju dužine 18 metara.

IMG_3462Odmah pored velikog zglobnog autobusa, našao se i midibus Otokar Kent C 10.8 koji poseduje troja vrata i Cummins ISB6.7 sedmolitarski Euro 6 motor koji je uparen sa Voithovim automatskim menjačem. Ovaj autobus, kapaciteta 77 putnika, je vrlo ekonomičan i isplativ, obzirom na nisku cenu u odnosu na konkurente iz Evropske Unije. Takođe, Otokar se hvali odličnim upravljanjem ovog midibusa, a kupcima se nudi i duža varijanta od 12 metara.

IMG_3471Najmanji gradski autobus koji je Otokar predstavio jeste Vectio C 9.26, niskoulazni midibus namenjen linijama sa ređim izmenama putnika. Ovaj autobus predstavlja gradsku verziju poznatog međugradskog minibusa Vectio, a snagu mu daju sedmolitarski motori MAN D0836, odnosno Cummins ISB6.7. Predstavljen kao autobus za navigiranje po zabačenim delovima grada, ovaj midibus, kapaciteta 55 putnika, se nudi i u dužoj verziji od 10 metara.

IMG_3472Osim gore navedenih gradskih autobusa, Otokar je predstavio novinarima i tri autobusa iz međugradske i turističke branše. U pitanju su autobusi Territo U, Navigo U  i Vectio T. Sva tri autobusa su opremljena MAN-ovim odnosno Cummins-ovim sedmolitarskim motorima, a najveći od njih, Territo U, se nudi u školskoj izvedbi sa 3+2 rasporedom sedišta što omogućava prihvat 86 putnika na 13 metara dužine. Druga dva midibusa su namenjena međugradskim i turističkim putovanjima i nastavljaju tradiciju Otokara u proizvodnji midibuseva. Ispred hale je bio parkiran i Otokar Kent C 12m koji je bio dostupan i za demonstrativnu vožnju, a deli komponente sa desetometarskim bratom.

IMG_3824 - Copy

(Foto Saša Conić, Autobusi.NET)

Izveštavanje sa sajma Busworld Kortrijk 2015 podržali:

Sejari d.o.o.
SDT Group d.o.o.
Novatronic d.o.o.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica