Busworld 2017: Novi Solaris autobusi za čistije gradove

Busworld 2017: Novi Solaris autobusi za čistije gradove

Poljski Solaris Bus & Coach je ove godine u Kortrajku premijerno predstavio tri nova autobusa.

Kao što smo već navikli posećujući sajmove autobusa u proteklim godinama, poljski proizvođač autobusa Solaris Bus & Coach svojim nastupom ni ove godine neće ostaviti konkurenciju na miru, pa je tako u Kortrajk došao samo sa premijerama. Kako je rekla predsednica kompanije, Solanž Olševska (Solange Olszewska), Solaris već godinama fokusira istraživanja i razvoj vozila za gradski prevoz sa smanjenim uticajem na životnu sredinu, a kao rezultat tih napora su, između ostalog, hibridni autobusi, električni autobusi i trolejbusi. Solaris je do polovine ove godine isporučio oko 200 električnih autobusa i pomaže uvođenju ovakvih vozila u nove gradove. Trend se zahuktava i Solaris se priprema za promene koje će doneti elektromobilnost.

Prijatelji portala Autobusi.NET koji su pomogli naš put na Busworld 2017:

feniksbus_logo sdt_logo_mali

Nakon što je Solarisov električni autobus Urbino 12 electric poneo titulu Bus of the Year 2017 prošle godine u Hanoveru i prošao turneju po evropskim, pa i srpskim gradovima, o čemu vas je Autobusi.NET redovno izveštavao, u Kortrajk je premijerno stigla njegova zglobna verzija. Solaris Urbino 18 electric je od ove godine novi član familije. Ovaj 18 metara dug autobus je opremljen centralno postavljenim trakcionim motorom snage 240 kW. Energija se skladišti u baterijama Solaris High Energy kapaciteta 240 kWh, a mogu se puniti plug-in priključkom ili putem pantografa na krovu. Zahvaljujući smanjenoj masi praznog vozila i proporcionalnoj raspodeli opterećenja, autobus može da poveze 140 putnika. U Solarisu naglašavaju da se ne radi samo o prototipu, nego se vozilo već nalazi u serijskoj proizvodnji za nekoliko poljskih gradova, među njima i za Varšavu.

Solaris_Urbino18electric_DSC0137

Solaris_Urbino18electric_DSC0138

Druga premijera na sajmu je midibus Solaris Urbino 10,5. Konstruisan je na bazi standarndog 12-metarskog modela, ali je kraći od njega za 1,5 m. Zahvaljujući tome bi trebao da bude idealan za male gradove i uske ulice mnogih evropskih gradova. Sajamski model je opremljen motorom Cummins snage 209 KS, mada je moguća ugradnja motora DAF MX 11. Putnici imaju na raspolaganju 23 sedišta. Ovaj model je već u proizvodnji i od nedavno se može videti na ulicama Beča, kao i u par gradova u Nemačkoj, Francuskoj i Poljskoj.

Solaris_Urbino10,5_KortrijkXpo2017

Solaris_Urbino10,5_DSC0140

Solaris_Urbino10,5_DSC0141

Solaris_Urbino10,5_DSC0143

Novi Solaris Urbino 12 hybrid je novi model sa ugrađenim serijskim hibridnim pogonom. Pogon je isporučio američki BAE Systems zahvaljujući kojem se električni motor napaja uskladištenom energijom koju je generisao dizel motor Cummins zapremine 4,5 litara i snage 210 KS. Zahvaljujući Stop-and-Go sistemu, dizel se isključuje prilikom stajanja i otvaranja vrata. GPS signal u sprezi sa odgovarajućim softverom aktivira funkciju Arrive-and-Go. Ovom opcijom se isključuje dizel motor i prilikom prilaska autobuskoj stanici. Od nedavno je u ponudi i zglobna verzija opremljena BAE serijskim hibridom. Ona je opremljena jačim dizel motorom Cummins od 300 KS, kao i asinhronim elektromotorom snage 200 kW.

Solaris_Urbino12hybrid_KortrijkXpo2017

S. Conić, S. Kostić, A. Kostić

Descargar musica