IAA 2016: Ideje stigle u Hanover

IAA 2016: Ideje stigle u Hanover

Portal Autobusi.NET je posetio najveći svetski sajam komercijalnih vozila, IAA u Hanoveru, sa ciljem da zabeleži sva najnovija dešavanja i aktuelne trendove iz sveta autobuske industrije.

Iako je 66. Međunarodni sajam komercijalnih vozila IAA 2016 otvorio svoje kapije za posetioce 22. septembra 2016. godine, ekipa portala Autobusi.NET je sa ostalim akreditovanim novinarima počela obilazak sajma dan ranije. Na ovogodišnju izložbu pod sloganom „Vođeni idejama“, okupilo se oko 2.000 izlagača iz preko 50 zemalja. Svi oni su došli u Hanover da pokažu koliko su daleko odmakli u praćenju trendova budućnosti – alternativni pogoni, autonomno upravljanje, povezanost sa klijentima i praćenje njihove flote, unifikacija sistema napajanja – neki su od vodećih tema ovog sajma. Tako na primer, predstavljeni su brojni modeli sa alternativnim sistemima pogona. Pored autobusa na koje smo se fokusirali, primetan je sve veći broj kamiona i dostavnih vozila koji za pogon koriste električnu energiju. Čitava industrija prolazi kroz „digitalnu transformaciju“, pa se teži ka tome da komercijalna vozila budu povezana i voze autonomno.

iaa_2016_autobusinet_baner_1024
Kada se fokusiramo na izložen autobuski program, možemo da uočimo da je struktura izlagača i njihovih eksponata okrenuta više nemačkom tržištu. Tako je primetno smanjeno prisustvo izlagača iz Kine, Turske, ali i iz Britanije, Francuske, Italije i Španije. Izloženo je mnogo novih međugradskih autobusa, pa i onih povećanog kapaciteta, dok je potpuno obrnuta situacija kod gradskih autobusa – jako malo gradskih autobusa sa velikim kapacitetom.

Setra S418LE - troosovinski prigradski autobus sa niskim ulazom

Setra S418LE – troosovinski prigradski autobus sa niskim ulazom

Niko nije izložio zglobni autobus, osim kineskog proizvođača CRRC namenjenog Gracu i MAN-a, koji je izložio zglobni autobus na struju, kao i autobus sa prikolicom za gradski prevoz. Neki proizvođači uopšte nisu izložili gradski autobus iako predstavljaju značajan udeo u njihovom proizvodnom programu, kao na primer Van Hool.

manelectric1

MAN Lion’s City G Electric – električni gradski autobus sa petoro vrata

Primetno je ponovno okretanje pogonu na gas (CNG), pa ih tako možemo videti na štandovima MAN-a, Mercedesa, Scanije, Solarisa i drugih. Sada se o standardu Euro 6 ne priča više jer se smatra da je to već ustaljeni trend. Preovlađuju elektro pogoni na izloženim gradskim autobusima svih vodećih proizvođača kao što su Volvo, MAN, Solaris, VDL, SOR, ali su posebno zapaženi kineski proizvođači autobusa kao što su BYD i CRRC koji se polako, ali sigurno probijaju na evropskom tržištu.

volvo7900electric1

Volvo 7900 electric – niskopodni moderni gradski autobus sa pantografskim punjenjem

tourliner1

Rudi Kuhta, direktor prodaje za MAN autobuse, predstavio je novinarima novi Neoplan Tourliner

Šta bi od svega toga bilo interesantno srpskom tržištu? Ako uzmemo u obzir stanje i potrebe naših autobuskih prevoznika, uz nedostatak državnih subvencija možemo komotno da zaboravimo na sve alternativne pogone, jer je investicija u ta vozila i prateću infrastrukturu još uvek izuzetno skupa. Međutim, ako posmatramo dugoročno, smanjena potrošnja goriva i emisija štetnih gasova doprinosi da ova vozila mogu biti interesantna i nama.

Iveco Evadys - Jedna od interesantnijih premijera na ovogodišnjem sajmu

Iveco Evadys – Jedna od interesantnijih premijera na ovogodišnjem sajmu

Solarisu uručena nagrada za Autobus godine 2017.

Solarisu uručena nagrada za Autobus godine 2017.

66. Međunarodni sajam komercijalnih vozila IAA se održava od 22-29. septembra 2016. godine. Prvi IAA sajam izdvojen od sajma putničkog programa održan je pre 24 godine. Od tada se svake godine održavao u Hanoveru, osim 2000. godine kada za vreme Expoa, kada je sajam bio u Frankfurtu. Od tada se sajam IAA proširio i učvrstio poziciju svetski najznačajnijeg sajma transporta, logistike i mobilnosti.

Saša Conić – Glavni i odgovorni urednik
Slobodan Kostić – Urednik

Izveštavanje iz Hanovera podržali su:
Sejari
VDL Bus & Coach Serbia
Novatronic
Politek

Descargar musica