IAA 2016: Novi Tourliner spreman za putnike

IAA 2016: Novi Tourliner spreman za putnike

„Dame i gospodo, eto ga! Novi Neoplan Tourliner je pred vama!“ – započeo je svoje izlaganje Rudi Kuhta, direktor prodaje autobuske divizije MAN.

Iako je 66. sajam IAA u Hanoveru bio pun noviteta, jedna od najznačajnijih autobuskih premijera na septembarskoj fešti nalazila se pod plaštom na štandu MAN Truck & Bus grupe. Pred novinarima na konferenciji za štampu, uz „lajt-šou“, skinut je veo plave boje a ispod njega se ukazao najnoviji Neoplan Tourliner.

iaa_2016_autobusinet_baner_1024

Neoplan Tourliner konačno može da se pohvali vizuelnom unifikacijom sa starijom i ekskluzivnijom braćom koji vuku nemačko poreklo. Uz veliku pažnju posvećenu ekonomičnosti, koja je glavni adut ovog autobusa, Neoplan tvrdi da je smanjio aerodinamički otpor za oko 20 procenata i doveo Tourliner do koeficijenta otpora približnog onom kakav ima moderni kombi, a to su delom pomogli i i novi spoljnji retrovizori koji su posebno oblikovani da smanje otpor vazduha. Takođe, novi MAN-ov motor iz porodice D26 navodno donosi uštedu goriva od oko 10 posto, a autobus je opremljen EfficientCruise sistemom koji će autobus na nizbrdici izbaciti iz brzine i time umanjiti trenje.

tourliner1

Rudi Kuhta, direktor prodaje za MAN autobuse, predstavio je novinarima novi Tourliner

tourliner4

Novi Tourliner ima manje blatobrane, čime je dodat prtljažni prostor

Svetla unutrašnjost premijernog Neoplana je dizajnirana da putnicima pruži osećaj prostranosti, a celo unutrašnje osvetljenje izvedeno je u LED tehnologiji. Novi Tourliner ima novi sistem ventilacije koji je dizajniran da poboljša mikroklimu unutar vozila, a putnicima su, na dohvat ruke, kod svakog sedišta, obezbeđeni USB punjači.

tourliner2

Novi Tourliner konačno ima vizuelni identitet kakav imaju i nemačka braća

tourliner6

Svetle boje u enterijeru doprinose prostranijem i prijatnijem izgledu

Hodnik između sedišta je podignut tako da je sada ceo pod ravan, bez ijednog podesta, čime je putnicima olakšan pristup sedištima i ručnom prtljagu. Vozačevo sedište je ergonomski poboljšano, a na dohvat ruke su i razni pretinci koji mogu da prime velike flaše ili A4 fascikle. Naravno, vozačevu vožnju budno prate sistemi dizajnirani da upozore vozača ali ne i da preduzmu potpunu kontrolu nad vozilom.

tourliner8

Neoplan sada koristi crnu borduru oko farova kao modernije rešenje

tourliner7

Novi kostur apsorbuje dodatnih 50% energije i usklađen je sa novim pravilnikom koji stupa na snagu 2017. godine

tourliner5

Prolaz između sedišta je podignut i sada je pod celom širinom i dužinom autobusa ravan

Iako je u Hanoveru predstavljen kao premijera, Tourliner sa strane u velikoj meri podseća na Viseon C12HD, nemački autobus koji je debitovao 2010. godine na istom sajmu, dok su prednja i zadnja maska unifircirane sa aktuelnim dizajnom turističkih Neoplana.  Novi Tourliner je jedan od prvih autobusa sa ugrađenim motorom MAN D2676 LOH zapremine 12.4 litara koji isporučuje 420 konjskih snaga i obrtni moment do 2100 Nm. Izloženi primerak je dugačak 12.1 metar i ima 44 sedišta, a uskoro se očekuje i produženi dvoosovinac dužine 13 metara. Visok je 3.8 metara i poseduje 12-brzinski robotizovani menjač MAN TipMatic.

Saša Conić – Glavni i odgovorni urednik
Slobodan Kostić – Urednik

Izveštavanje iz Hanovera podržali su:
Sejari
VDL Bus & Coach Serbia
Novatronic
Politek

Comments

  1. […] IAA 2016: Novi Tourliner spreman za putnike Zvezda ovogodišnjeg sajma IAA u Hanoveru bio je novi Neoplan Tourliner, u kom je takođe debitovao i novi motor MAN D26. Ekipa našeg portala nalazila se u prvom redu među okupljenim novinarima, pa smo snimili izbliza i skidanje plašta i performans na štandu MAN-a i Neoplana. Novi autobus je vizuelno unificiran sa ostatkom Neoplanovih autobusa, a svetski mediji su zabrujali povodom ove premijere. Pozitivno, naravno. […]

Descargar musica