Van Hool iz Makedonije za Ameriku i Evropu

Van Hool iz Makedonije za Ameriku i Evropu

U Skoplju je zvanično otvorena nova fabrika autobusa Van Hool vredna 25 miliona evra gde je 430 zaposlenih već proizvelo 125 autobusa za američko tržište. Najavljena proizvodnja novog turističkog autobusa „EX“ za evropsko tržište.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski i brojni predstavnici makedonske vlade bili su prisutni na zvaničnom puštanju u rad nove fabrike autobusa Van Hool u Skoplju u Makedoniji. Sa investicijom od 25 miliona evra, belgijska kompanija želi da učvrsti svoju poziciju na međunarodnom tržištu autobusa u narednim godinama. Filip Van Hool, direktor kompanije Van Hool NV, najavio je tokom ceremonije proizvodnju novog modela turističkog autobusa „EX“, koji će se u Makedoniji proizvoditi od 2015. godine za evropsko i druga nova tržišta.

vanhool_macedonia1 vanhool_macedonia2 vanhool_macedonia3

Početkom 2012. godine, Van Hool je objavio da je primio veliku narudžbinu od 500 turističkih autobusa za severno-američko tržište. Narudžbina se sastojala od dva dela: prvi deo za 300 standardnih turističkih autobusa i drugi deo za 200 luksuznije opremljenih turističkih autobusa. Kako bi belgijska kompanija obezbedila prvi deo narudžbine, bila je primorana da investira 25 miliona evra u novu fabriku u Makedoniji.

Direktor Filip Van Hool objašnjava svoju odluku: „Van Hool želi da zadrži značajnu ulogu na američkom tržištu. Od početka je bilo jasno da ne možemo odraditi ovih 300 standardnih turističkih autobusa u Belgiji. Troškovi, pre svega radne snage, su u Belgiji suviše visoki da bi proizvodnja ovog tipa autobusa bila isplativa. Nakon detaljnih analiza nekoliko opcija, odlučili smo da sagradimo novu fabriku u Makedoniji. Zemlja, iako nije član EU, svakako je evropski orijentisana. Povoljna klima za investicije, radni uslovi i veštine koje poseduje visoko motivisana radna snaga, bili su presudni da investiramo 25 miliona evra u Makedoniju. Štaviše, da nismo investirali za taj prvi deo narudžbine, ne bismo dobili ni drugi deo za luksuznije opremljene turističke autobuse koji se trenutno proizvode u Belgiji.“

Proizvodnja u novoj fabrici Van Hool je počela u julu 2013. godine. Samo godinu dana ranije, isti Premijer Makedonije je zabio prvi ašov u zemlju na ceremoniji koja je označila početak izgradnje fabrike. Prvi završeni turistički autobus je izašao iz pogona 15. oktobra 2013. godine. U međuvremenu, 431 zaposlenih radnika (410 muškaraca i 21 žena) je u novoj fabrici već završilo više od 125 autobusa za američko tržište. Ove godine će se u Makedoniji proizvesti oko 300 vozila za severno-američko tržište.

vanhool_ex_macedonia3 vanhool_ex_macedonia2 vanhool_ex_macedonia1

Tokom zvaničnog otvaranja, direktor Filip Van Hool je takođe rekao: „Ovo mesto nudi široke mogućnosti u kratkom roku. Pomno pratimo evoluciju tržišta autobusa i ubeđeni smo da za određeni tip turističkog autobusa, kao i za standardni tip turističkog autobusa, još uvek postoji velika potražnja u Evropi i drugim regionima. Iz tog razloga, od četvrtog kvartala ove godine ćemo u Skoplju početi izradu novog autobusa kojeg smo nazvali „EX“ (Van Hool objašnjava da se ovo izgovara: e-iks). Istraživanje, razvoj i prodaja vozila će biti u Koninhshojtu u Belgiji. Planiramo da novo vozilo predstavimo na predstojećem međunarodnom sajmu komercijalnih IAA u Hanoveru u Nemačkoj (25.09 – 02.10.2014.)

(Foto: Van Hool, Saša Conić – Autobusi.NET)

Descargar musica