Održivi autobusi 2019: Iveco, Mercedes i Volvo

Održivi autobusi 2019: Iveco, Mercedes i Volvo

Na IAA 2018 u Hanoveru nagrade Sustainable Bus Award 2019 dodeljene za kategoriju gradskih, međugradskih i turističkih autobusa.

Trolejbus Iveco Crealis In-Motion-Charging (koji se puni u pokretu) dužine 18 metara, nagrađen je u kategoriji gradskih autobusa Nagradom za održivi autobus 2019. godine. Uz to, hibridni Citaro Ü je nagrađen za najodrživiji međugradski autobusa, dok je novi Volvo 9900 pobedio konkurenciju na polju turističkih autobusa. Dodela nagrada održana je 19. septembra na Međunarodnom sajmu privrednih vozila IAA 2018 u Hanoveru.

ok_winner-sby-19

Nije reč samo o električnim gradskim autobusima

Električna energija, korak po korak, postaje osnova u oblasti prevoza ljudi, ali električni autobus na baterije nije jedini akter na sceni. Odluka žirija manifestacije Sustainable Bus Award doprinosi prikazu šireg opsega mogućih izbora, izbor trolejbusa kao gradskog „kralja“ održivosti autobusa, i hibridnih autobusa u ulozi najodrživijeg međugradskog autobusa. Usluga na veliku daljinu je jedino polje na kojem vidimo, do danas, neospornu i jedinstvenu nadmoć: dizel još uvek nema konkurente. Ali kako godine prolaze, poboljšavaju se standardi udobnosti i sigurnosti, kao i emisija zagađenja, do ideje održivosti, na kojojima su zasnovani kriterijumi manifestacije Sustainable Bus Award, i unapređuju se.

Sedam evropskih zemalja u žiriju SBY

Žiri manifestacije Sustainable Bus Award predstavlja sedam zemalja. Mređa se zaista sastoji od članova Mobilités Magazine (Francuska), Busfahrt (Nemačka), Autobus (Italija), OV-Magazine (Holandija), InfoBus (Poljska), Infotrucker (Rumunija), Carril Bus (Španija). Žiri bira pobednička vozila nakon trostruke procene. Prvo, svaki član žirija podnosi listu kandidata, svih kandidata koji su prošli prvu numeričku procenu. Dvanaest vozila (četiri iz svake kategorije) ulaze kao finalisti. Takođe, traži se od proizvođača da ispune detaljnu dokumentaciju informacijama o vozilima. Konačno, svaki član žirija obezbedio je detaljnu procenu za svako vozilo, uzimajući u obzir vise od 53 parametara podeljenih u sledeće grupe: motor, prenos, sigurnost, udobnost, održivost. Prošle godine, nagradu su odvojili VDL Citea SLFA-181 Electric, Iveco Crossway Le Natural Power i Setra ComfortClass S516 Hd/2.

Nagrada za održivi autobus
Nagrada, koja je sa ponosom prva i jedina evropska nagrada koja priznaje održivost u oblasti autobusa, ne sme se smatrati samo nagradom za „zeleniji“ autobus. Zapravo, manifestacija Sustainable Bus Award se zasniva na ideji održivosti, s namerom kao mogućim uspostavljanjem pozitivne slike vozila globalnoj javnosti. Nekoliko aspekata može biti u igri, poput sigurnosti, udobnosti, buke, mogućnosti recikliranja sastojaka i opšte posvećenosti proizvođača zivornoj sredini.

Sustainable Bus Award 2019 Urban: Iveco Crealis 18 m In-Motion-Charging

Crealis Trolleybus

Tehničko rešenje „punjenje u pokretu“ koje omogućava vozilu da radi u punom električnom režimu gde nema aerodromske infrastrukture, može da sačuva i budućnost trolejbusa i optimizuje debitobanje pridošlica u svet električne mobilnosti. Glavna prednost je optimizacija težine i smanjenje broja baterija. Ovo znači trostruki pozitivan uticaj: na troškove, mogućnost reciklaže i na sigurnost. Iveco Bus, koji pokreće Skoda Electric, stavlja na tržište trolejbus sposoban da se prilagodi bilo kom profilu upotrebe bez ikakvog štetnog uticaja na istorijske gradske centre.

Sustainable Bus Award 2019 Intercity: Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid


Autobus Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid optimizuje potrošnju goriva uz razumnu dodatnu cenu. Linijski motor Mercedes RO440 koji pokreće zadnju osovinu takođe pruža dodatnu optimizaciju otpornosti na kotrljanje u poređenju sa gradskom verzijom. Vozilo nudi dobar balans procene prema SBY kriterijumima. Model Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid predstavlja jedinstven proizvod u svom segmentu: 7.7 litara dizel motor (260 kW) radi zajedno sa električnim motorom od 14 kW koji se hladi vodom koji uzima električnu energiju od superkondenzatora.

Sustainable Bus Award 2019 Coach: Volvo 9900

Lansiranje novog modela 9900 predstavlja pravu prekretnicu za kompaniju Volvo. Novi turistički autobus podiže nivo komfora i estetskog uticaja: ishod je autobus pun noviteta. Moderan dizajn, poboljšana aerodinamika i radno mesto vozača, zajedno sa poznatim Volvo Dynamic Steering, samo su neke od glavnih karakteristika koje je razvio švedski proizvođač. Ispod haube, šest cilindara D11K je dostupno u 430 i 460 KS verziji. Radi zajedno sa I-Shift menjačem. Prostor za prtljag dostiže zapeminu od 11.7 m3. Zeta oblik na bočnim stranama predstavlja prvi znak prepoznatljivosti novog modela Volvo 9900.

Izvor: Sustainable-bus.com

Descargar musica