Turistička Scania na tečni prirodni gas

Turistička Scania na tečni prirodni gas

Na IAA 2018 u Hanoveru Scania predstavila prvi turistički autobus na tečni prirodni gas (LNG)

Biće to prvi turistički autobus na tečni prirodni gas (LNG). Na Međunarodnom sajmu privrednih vozila IAA 2018 koji je u toku u Hanoveru, Scania je otkrila autobus na tečni prirodni gas od kojeg se očekuje da sa jednim punjenjem prelazi oko 1.000 kilometara. Vozilo takođe može da se napaja pomoću tečnog biogasa, koji može da smanji emisiju ugljenika i do 90%.

scania_interlink_md_lng_1

Scania Interlink MD LNG predstavlja Euro 6 model srednje veličine. Rezervoar ima zapreminu od 912 litara. Niskopodna verzija vozila (Interlink LD) uveliko je dostupna sa CNG motorom (280 ili 320 hp, 1350 ili 1500 Nm obrtnog momenta), i osvojila je nagradu za održivi autobus 2017. godine zahvaljujući činjenici da je bila jedini međugradski autobus dostupan na tržištu sa pogonom na gas. Dok električni pogoni korak po korak osvajaju tlo u gradskom saobraćaju, tečni prirodni gas se čini najpogodnijom vrstom goriva koje ide u susret rastućim zahtevima za održivost u svetu teškog transporta na velike razdaljine. TPER, javni prevoznik u Bolonji (Italija), takođe polaže nade u tečni prirodni gas za svoj prigradski vozni park. Prvi evropski tender za ovakvu vrstu vozila dodeljen je 2017. godine kompaniji Industria Italiana Autobus, a očekuje se da će LNG autobusi (model: Citymood) biti isporučeni sredinom 2019. godine.

scania_zoran_stojanovic

Zoran Stojanović, direktor proizvodnje u Skaniji i ekspert za gasna vozila, rekao je da je “pre desetak godina bio uveren da će do proboja gasnih vozila doći i da je samo trebalo biti strpljiv.”

Procvatu gasnih vozila je svakako doprinela ekspanzija infrastrukture za punjenje LNG i CNG gasa. Prva punionica LNG-a se nedavno otvorila u Nemačkoj, a u Italiji od jedne je broj brzo narastao na dvanaest.

“Ne pitajte me da li je starija kokoška ili jaje”, rekao je Stojanović. “Vozila i infrastruktura moraju da se razvijaju paraleleno.”

Vozila na CNG beleže ogroman rast u prodaji. Tako će Scanija za Madrid isporučiti 184 gradska autobusa na CNG i tako se pripremiti na zabranu dizela koji u gradu stupa na snagu 2025. godine.

scania_interlink_md_lng_2

Descargar musica