Politek: Mini kočije iz Kragujevca

Politek: Mini kočije iz Kragujevca

Autobusi.NET i u 2016. godini nastavlja saradnju sa domaćim fabrikama i radionicama koje se bave autobusima. Danas vam donosimo priču o firmi Politek iz Kragujevca, koja se bavi preradom i opremanjem kombi vozila kao i manjih kamiona.

Locirana u selu Divostin pored Kragujevca, firma Politek je počela sa radom 2005. godine i danas u svojim halama zapošljava tridesetak ljudi sa godišnjim kapacitetom između 150 i 200 vozila. Iz hala Politeka izlaze kombi vozila i manji kamioni sa različitim namenama; od hladnjača, preko kipera do minibuseva. U obilasku ovog preduzeća, Autobusi.NET je prisustvovao i isporuci luksuzno opremljenog minibusa za Sloveniju.

politek1politek4Minibus koji je bio spreman za isporuku i otišao put Slovenije je izrađen na bazi novog Iveco Daily 50C17 sa automatskim menjačem. Ovaj kombi je fabrički produžen sa zadnje strane i njegova dužina bez ski boksa iznosi 7,5 metara. Za udobnu vožnju zaduženo je pneumatsko ogibljenje, a putnički prostor poseduje posebni klima-uređaj italijanske firme Autoclima koji radi nezavisno od vozačkog. Za grejanje je zadužen uređaj Webasto koji razvodi topao vazduh kroz radijatorski sistem u putničkom prostoru. Putnička vrata su električna, a sa njima se automatski otvara i jedan stepenik.

politek3Kao što smo već napomenuli, komfor ovog vozila je na vrlo visokom nivou. U konfiguraciji 2+1 i sa 4 sedišta u zadnjem redu, ovaj minibus može da primi ukupno 18 putnika. Luksuzna sedišta Sege poseduju bočne jastučiće na naslonima za glavu, a na razmaku između redova bi ovom vozilu pozavideli čak i najveći autobusi. U vožnji se putnicima daje mogućnost uživanja u multimedijalnom sadržaju, za šta je zadužen Pioneer sistem koji je povezan sa ozvučenjem i devetnaestoinčnim ekranom u vozilu. Takođe, korisnike mobilnih telefona i tablet uređaja će obradovati činjenica da svako sedište poseduje USB priključak za punjenje baterija ovih uređaja. Pod u putničkom prostoru je obložen laminatom koji predstavlja imitaciju drveta dok obloge u unutrašnjosti potiču od najkvalitetnijih evropskih proizvođača, tako da unutrašnjost ovog minibusa zaista odiše kvalitetom i luksuzom.

politek2Radno okruženje ovog minibusa je isti kao i u originalnom kombiju Iveco Daily. Vozači ovog vozila će uživati u automatskom menjaču, udobnosti i preglednosti, dok će vodiči moći da koriste sistem ozvučenja u putničkom prostoru. Za puštanje multimedijalnog sadržaja obezbeđen je ekran od 7.5 inča, a sam sistem ima mogućnost puštanja muzike i filmova preko CD, USB ili Bluetooth tehnologije.

politek5 politek6Da ova firma ima širok asortiman, pokazuje upravo i zatečeno stanje unutar hala. U proizvodnoj hali smo zatekli tri kombija Mercedes-Benz Sprinter od kojih se dva spremaju za ugradnju tovarnog sanduka dok se treći konfiguriše za putnički prevoz. U procesu prerade je takođe bio i jedan teretni Iveco Daily. Ispred fabrike stoji nekoliko vozila koja su istog trenutka spremna za isporuku i upotrebu. Politekovi radnici su vrlo uredni i rade u modernom okruženju dok se proizvodni prostor sve više uvećava.

Vlasnici Politeka, Marko Tanasijević i Marko Golubović se nadaju da će svojim kvalitetom i trudom uspeti da održe poziciju na domaćem, ali i da će se probiti na zapadnom tržištu a ja im se ovim putem zahvaljujem na izdvojenom vremenu i želim puno sreće u daljem radu.

(Slobodan Kostić/Foto: Slobodan Kostić i Politek)

 

Comments

  1. […] firmu smo vam već predstavili u prethodnoj reportaži pri isporuci turističkog minibusa Iveco Daily za Sloveniju, a ovaj put smo imali priliku da se […]

Descargar musica