Razgledanje Londona iz električnog dabl dekera

Razgledanje Londona iz električnog dabl dekera

U Londonu je od nedavno u saobraćaju španski open-top dabl deker Unvi opremljen elektromotorima nemačke kompanije Ziehl-Abegg.

Unvi je najveći svetski proizvođač gradskih turističkih autobusa sa reputacijom vozila rađenih po meri klijenata. Španci su izabrali iskusne proizvođače komponenti kao partnere. Firmu BMZ za baterije, Ziehl-Abegg Automotive za pogon i SAV Studio za integraciju sistema.

unvi_ratp_london

Izazov koji postavljaju dabl deker autobusi sa otvorenim krovom je ogroman: pošto nemaju krov, nemoguće je pozicionirati bilo kakve baterije na vrh vozila. „Kako je naša pogonska jedinica jedinstvena u svetu, paketi baterija mogu biti manji nego kod bilo god koncepta motora“; rekao je Ralf Arnold, direktor kompanije Ziehl-Abegg.

Uprkos zakonskim zahtevima, postoje značajne mane sa dizel autobusima za razgledanje, i poređenju sa autobusima na električni pogon: zbog konstantnog kretanja i zaustavljanja postoji veliki pritisak i na motor i na menjač, vrlo je težak za potrošnju goriva, a energija se potpuno rasipa tokom kočenja – nasuprot tome, u električnim autobusima energija tokom kočenja se koristi za dopunjavanje baterija.

Električni open-top dabl deker autobusi, koji su počeli sa radom u Londonu, dugački su 12 metara i imaju dve osovine. U autobusu se nalaze sedišta za 75 osoba. Vozilo je projektovano za autonomiju od 150 kilometara, pa su ključni podaci o performansama isti kao kod gradskih turističkih autobusa na konvencionalni pogon – ali sa ogromnim prednostima u pogledu nivoa buke i emisije.

U tekućoj godini, novi dabl deker autobusi otvorenog krova za gradski obilazak, već su počeli sa radom u Parizu i Amsterdamu. Arnold sa zadovoljstvom tvrdi da je njigov električni pogon ZAwheel dostupan prevoznicima na turističkim linijama za razgledanje grada, za nova vozila ili za naknadnu ugradnju, tzv. retrofit. Dabl deker autobusi otvorenog krova iz 1975 godine, koji će se tiho voziti ulicama Berlina zahvaljujuči pogonu ZAwheel, po prvi put su se pojavili na Međunarodnom sajmu privrednih vozila IAA.

Descargar musica