Ugašen FAP: Odlazak pribojskog giganta u istoriju

Ugašen FAP: Odlazak pribojskog giganta u istoriju

Ugašena je Fabrika automobila Priboj. Od kraja maja 2016. godine, ikona jugoslovenske i srpske industrije autobusa i kamiona, nakon neuspešnih pokušaja privatizacije, otišla je u istoriju.

Priča o pribojskoj auto industriji počinje 29. jula 1952. godine, kada je Vlada Narodne Republike Srbije donela odluku o osnivanju Fabrike automobila Priboj. Krajem oktobra naredne godine, fabrika je svečano otvorena. Nagli uspon ove fabrike počinje 1970. godine, kada je potpisan ugovor sa nemačkim Mercedes-Bencom, po čijoj licenci su se proizvodila vozila sve do samog kraja. Do samog kraja, FAP su činila četiri pogona u Priboju: Pogon 1, Pogon 2 – Razvoj, Pogon 3 – Montaža i Pogon 4 – Preseraj.

fap7

Iako je mnogima asocijacija na FAP Mercedes-Benz, sama proizvodnja vozila u ovoj fabrici vuče korene od bečkog Saurera, koji je imao najpovoljniju ponudu za licencnu proizvodnju u vreme kada je FAP počeo da se širi. Saradnja je trajala desetak godina a najistaknutiji plod saradnje ove dve firme je kamion FAP 13, jedan od najprepoznatljivijih jugoslovenskih kamiona koji se još uvek mogu naći na ulicama, a čiji je dizajn utvrđen 1962. godine. Nakon isteka ugovora sa Saurerom, FAP se okrenuo domaćem razvoju, ali je 1970. godine ponovo potražio partnera i našao ga u firmi Daimler – Benz. Zbog usvajanja tehnologije, FAP je dobio zadatak da sklopi dva kamiona sa trokrakom  zvezdom kao i autobus Mercedes-Benz O302. Ipak, FAP nije nastavio sa proizvodnjom autobusa, već je proizvodio šasije koje su se karosirale u skopskom Sanosu ili zagrebačkoj Dubravi.

fap5 fap4

Period raspada države i sankcija doneo je veliki izazov za FAP, koji nije imao sopstvenu autobusku industriju. Međutim, posle uspešne saradnje sa Institutom za motore i vozila iz Vinče, došlo je do serijske proizvodnje prigradskih i međugradskih autobusa. U saradnji sa dugogodišnjim partnerom, Mercedesom, razvijen je model A767 koji je predstavljao Mercedesov O404 proizveden pod licencom. Kasnije, da bi se zadovoljile potrebe tržišta, razvijen je i model A537 za gradski prevoz koji je isporučen za GSP „Beograd“ i Lastu.

fap3 fap1

Do pedesetog rođendana fabrike, iz pogona je izašlo 150020 vozila, a od toga 38790 autobuskih šasija i gotovih autobusa. Jedan od poslednjih nastupa ove fabrike bio je na sajmu Beotruck 08 u Beogradu, kada je premijerno prikazan prototip niskopodnog zglobnog autobusa za gradski saobraćaj. Nakon nekoliko godina, ovaj autobus se konačno našao u saobraćaju kod jednog od privatnih prevoznika u beogradskom javnom prevozu.

fap6 fap8

Ubrzo je došao 31. maj 2016. godine. Nakon niza bezuspešnih pokušaja privatizacije i pronalaženja stranih partnera, apela za pomoć i protesta, šest stotina nezadovoljnih radnika je po poslednji put, sa suzama u očima, izašlo iz pogona Fabrike automobila Priboj. Iza sebe su, osim znoja i mukotrpnog rada, ostavili vrlo vredan deo srpske, ali i jugoslovenske istorije industrije vozila. Kako se navodi, sva imovina pripala je opštini Priboj, koja će jedan deo pogona dati na zakup.

(Monografija FAP 2003. , Slobodan Kostić/Autobusi.NET)

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica