Još Scania na vino

Još Scania na vino

U potrazi za alternativama, nezavisno od električnih autobusa, vlasti francuskog ostrva Ile de Ré našle su rešenje za svoje potrebe skoro pa bukvalno iza ćoška. Scania autobusi se zbog toga sada snabdevaju etanolom dobijenim od ostataka lokalne proizvodnje vina.

Kada je spektakularni most dužine 3,2 kilometara, koji povezuje opštinu La Rochelle sa ostrvom Ile de Ré, pušten u promet 1988. godine, život na ovom istorijskom ostrvu na zapadnoj obali Francuske doživeo je radikalnu promenu. Turisti iz blizine i udaljenih oblasti sjatili su se na ostrvo, opteretivši uske puteve i uzrokujući godišnji rast populacije u piku sezone sa 18.000 na 135.000.

ile-de-re-1

le de Ré ekotaksama finansira čistu energiju i prevoz
Suočavajući se sa neodrživom situacijom od 3 miliona automobile koji prelaze preko mosta svake godine, ostrvo je krenulo u dalekosežan program kako bi se uspostavilo kao područje sa niskom količinom ugljenika. Sredstva za čistu energiju i prevoz, kao i održavanje močvarnih područja, zaštitu ekosistema i obnavljanje dina, obezbeđuju se kroz “ekotakse”, koje čine polovinu godišnjeg prihoda od 14 miliona evra skupljenih od putarine preko mosta (vozači plaćaju osam evra zimi i duplo vise preko leta kako bi prešli preko mosta).

Scania, Raisinor i Transdev sarađuju sa Novom Akvitanijom
U potrazi za alternativama, nezavisno od električnih autobusa, opštine su našle rešenje za svoje potrebe bukvalno iza ćoška. Razlog tome je što redovanu dvosatnu liniju između opštine La Rochelle i najzapadnije tačke ostrva Ile de Ré servisiraju Scania Interlink turistički autobusi sa pogonom na etanol koji je dobijen od ostataka grožđa od lokalne proizvodnje vina.

“Ova usluga je rezultat snažne spremnosti regije Nova Akvitanija da usvoji održivu mobilnost, koja je razvijena lokalno sa kompanijom Scania, proizvođačem etanola Raisinor i firmom Transdev”, kaže Thierry Mallet, predsednik i izvršni director kompanije Transdev, koja upravlja radom autobusa.

scania_interlink_Ile_de_Re

Autobusi sa etanolom kao kapija ka električnom i autonomnom prevozu
Pored novih autobusa na etanol, region Nove Akvitanije započinje upotrebu električnih autobusa i ispituje mogućnosti autonomnih autobusa. “Naručili smo vozni park od 5.000 novih autobusa radi ubrzanja prelaska ka obnovljivoj energiji u našem region”, navodi Renaud Lagrave, potpredsednik regionalnih vlasti Nove Akvitanije.

Za kompaniju Transdev sa sedištem u Francuskoj, jednoj od najvećih javnih prevoznika u svetu koja posluje u 20 zemalja na 5 kontinenata, linija broj 3 između La Rochelle i Ile de Ré, biće primer za prevoz na etanol.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica