Volvo predstavio autonomni autobus

Volvo predstavio autonomni autobus

Volvo je u Geteborgu predstavio električni gradski autobus modifikovan za vožnju bez vozača.

Tokom manifestacije Volvo Ocean Race održane u švedskom gradu Geteborgu, Volvo Buses je predstavio autonomni autobus. On je baziran na električnom modelu koji se nalazi u serijskoj proizvodnji, ali je modifikovan za autonomni rad. Na demonstraciji autobusa je prikazano kako ova tehnologija može doprineti bezbednijem i udobnijem putovanju, kao i efiskanijem rukovanju vozila u garaži.

volvo_autonomous_bus1

Autonomni autobus dužine 12 metara dizajniran je tako da pruži putnicima sigurnu i udobnu vožnju. Programiran je za lagano i glatko ubrzavanje i kočenje pri polasku i zaustavljanju. Na autobuskim stajalištima, autobus se zaustavlja na tačno istom položaju, sa istim rastojanjem od perona zbog prikladnog ulaska ili izlaska. Autobus je opremljen senzorima koji održavaju konstantno nadgledanje vozila.

Informacije iz senzora se koriste za navigaciju vozila, a takođe i prevenciju incidenata i nezgoda u budućnosti identifikovanjem objekata koji se približavaju autobusu, prilagođavanjem brzine i zaustavljanjem autobusa. Autonomni autobus je dizajniran za nežnu vožnju pa je njegov rad energetski efikasan, ekološki prihvatljiv i ekonomičan koliko je to moguće.

Autonomni autobus će takođe biti korišćen za istraživanje kretanja u koloni, gde se autobusi kreću sa malim razmacima u gradskom saobraćaju.

volvo_autonomous_bus2

Tokom naredne dve godine, autobusi će se koristiti u dva istraživačka projekta koje delimično finansira švedska Vlada. Ranije tokom ove godine kompanija Volvo Buses pokrenula je zajednički projekat autonomnog električnog autobusa sa vodećim tehnološkim univerzitetom Nanjang u Singapuru radi razvoja i testiranja autonomnih autobusa u Singapuru. Volvo grupacija je ranije predstavila autonomna vozila za rudarsku industriju i preradu otpada.

Autonomni Volvo autobus predstavljen je u okviru projekta ElectriCity na manifestaciji Volvo Ocean Race. ElectriCity je zajednički projekat između istraživačke zajednice, industrije i grada Goteborg gde se razvijaju, demonstriraju i procenjuju nova rešenja za održivi gradski saobraćaj sledeće generacije vozila.

Descargar musica