Volvo u Singapuru predstavio autonomni električni autobus

Volvo u Singapuru predstavio autonomni električni autobus

Prvi od dva autobusa Volvo 7900 Electric uskoro će početi sa probama na kampusu Univerziteta u Singapuru pre nego što bude pušten na javne puteve.

Tehnološki univerzitet Nanjang (NTU) u Singapuru i kompanija Volvo Buses lansirali su prvi električni autonomni autobus na svetu. Ovaj Volvo Electric autobus dužine 12 metara ima kapacitet za 80 putnika. Ovo je ključna prekretnica za razvojni program NTU i kompanije Volvo u razvoju i testiranju autonomnih autobusa na redovnim linijama najavljeno u oktobru 2016. godine. Volvo 7900 Electric opremljen je brojnim senzorima i kontrolama navigacije kojima upravlja sveobuhvatni sistem veštačke inteligencije (AI).

Volvo_7900_Electric_Autonomous_2

Obezbeđujući maksimalnu sigurnost i dostupnost, AI sistem je takođe zaštićen vodećim merama kibernetičke bezbednosti koje sprečavaju neželjene internet provale. Ovaj Volvo je prvi od dva autobusa koji je prošao premilinarne faze rigoroznih testiranja u Centru izvrsnosti za testiranje i istraživanje autonomnih vozila na NTU (CETRAN). Postoje planovi za testiranje autobusa na NTU i naknadno proširenje trase izvan NTU kampusa.

Električni autobus poseduje 36 sedišta i obezbeđuje tih rad sa nultom emisijom. Za taj rad potrebno je 80% manje energije nego za dizel autobus ekvivalentne dužine. Ovo je prvi Volvov potpuno autonomni i električni autobus u javnom prevozu na celom svetu. Za ovo testiranje autobusa u punoj veličini, Volvo je izabrao NTU univerzitet u Singapuru kao svog globalnog partnera.

Partnerstvo NTU i kompanije Volvo deo je saradnje između Univerziteta i LTA pod platformom životne laboratorije istoimenog univerziteta. Platforma procenjuje tehnološku zrelost i da li je vozilo spremno za saobraćaj, uključujući i sertifikaciju tehnologija za primenu na javnim putevima.

Autobus prolazi rigorozne testove na Institutu za istraživanje energije, CETRAN. Osnovan je od strane NTU, LTA i JTC, i posvećen je istraživanju i testiranju autonomnih vozila. On replikuje različite elemente stanja gradskog puta u Singapuru poput saobraćajnih signala, višestrukih autobuskih stanica i pešačkih prelaza, tropskih uslova poput vožnje kroz obilne kiše i delimično poplavljene puteve. Institut CETRAN se nalazi na NTU Smart kampusu u oblasti inovacija Jurong.

Volvo_7900_Electric_Autonomous

Napredni senzori i AI tehnologija zaštičeni merama kibernetičke sigurnosti
Autobus poseduje Volvo Autonomous Research softversku platformu koja je povezana sa ključnim funkcijama kao što je sistem za navigaciju, kao i mnogobrojni senzori.

To uključuje senzor za detekciju svetla i senzore za daljinu (LIDARS), stereovizuelne kamere koje prave 3D fotografije, napredni globalni satelitski sistem za navigaciju koji koristi kinematiku u realnom vremenu. Ovo je poput bilo kog sistema za globalno pozicioniranje (GPS), ali se koriste višestruki izvori podataka kako bi se dobila tačna lokacija sa greškom od jednog centimetra.

Sistem je takođe povezan sa „internacionalnom jedinicom upravljanja“, koja deluje kao žiroskop i akcelerometar, mereći bočnu i ugaonu brzinu autobusa. Ovo će poboljšati navigaciju kada autobus prelazi preko neravnih terena i oko oštrih krivina, obezbeđujući mirniju vožnju.

Ovim senzorima i GPS platformama upravljaće sveobuhvatni AI sistem kojeg su razvili NTU istraživači. Ne samo da upravlja raznim senzorima i GPS sistemima u autobusu, već omogućava i autonomno kretanje kroz gust saobraćaj i tropske vremenske uslove.

Volvo_7900_Electric_Autonomous_3

Multiindustrijska saradnja sa partnerima
Kao deo javnih proba, javni prevoznik Singapura, SMRT, igraće ključnu ulogu u određivanju ispravnosti autonomnih vozila na javnim putevima. Dok se radi na planovima za testiranje prvog autobusa u NTU kampusu, drugi autonomni Volvo 7900 Electric autobus dužine 12 metara će biti podvrgnut testiranju u garaži prevoznika SMRT. To će obezbediti realno okruženje za procenu sposobnosti vozila da se samostalno kreće u prostor za pranje vozila i da se bezbedno parkira na mestima za punjenje.

Još jedan partner, ABB, pionir u digitalnoj idustriji i svetski lider u infrastrukturi za brzo punjenje električnih vozila, razviće pametno rešenje za brzo punjenje. Baziran na konceptu OppCharge (punjenje po prilici), ABB-ov sistem za brzo punjenje HVC 300P je idealan za autonomno punjenje u autobuskoj garaži, kao i u saobraćaju.

One comment

  1. Fantastično! Kamere za prepoznavanje lica prilikom ulaska putnika u autobus, prepoznaju putnika i odmah mu To je sa računa skidaju novac za plaćanje vožnje. To je moguće uraditi odmah u Singapuru.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica