Zglobni autobusi ponovo u Kopenhagenu

Zglobni autobusi ponovo u Kopenhagenu

Nemački MAN plasira 41 zglobni autobus Lion’s City GL, dužine 18.75 metara sa pogonom na prirodni gas i petoro širokih vrata za potrebe brzog prevoza u Kopenhagenu.

Organizator prevoza u Kopenhagenu, Movia, dobio je nove autobuse koje će upotrebiti na novoj liniji brzog autobuskog prevoza (BRT) koja će povezivati naselje Herlev sa centrom grada i najvećim aerodromom u Danskoj. Autobusi su posebno brendirani za potrebe linije, koja će biti nazvana City Line, a za eksploataciju će biti zadužena firma Arriva. Nakon desetogodišnjeg odsustva, zglobni autobusi se vraćaju u Kopenhagen. Kako predviđaju, ovi autobusi će godišnje prevoziti više od 20 miliona putnika, odnosno više od 75 hiljada dnevno.

MAN Lion's City GL A40 CNG dugačak je 18.75 metara i ima petoro vrata. © MAN Truck & Bus

MAN Lion’s City GL A40 CNG dugačak je 18.75 metara i ima petoro vrata. © MAN Truck & Bus

MAN Lion’s City GL A40 CNG je duži od standardnog što je dalo povoda za ugradnju dodatnih vrata između prve i druge osovine. Nestandardno za ovog proizvođača, autobusi nose masku drugog autobusa koji se proizvodi pod istim krovom, a u pitanju je Neoplanov Centroliner. Pogoni ih prirodni gas, ali su snažni motori koji isporučuju 310 konjskih snaga spremni i za upotrebu biogasa, čime bi se dodatno snizila emisija ugljen-dioksida i time bi se dovela na rang sa električnim autobusima. Putnici će u ovim autobusima osetiti bezbednost, s obzirom na to da je pod obložen materijalom koji sprečava klizanje, a na vratima se nalaze posebni svetleći elementi.

Očekuje se preko 75 hiljada putnika dnevno, odnosno 20 miliona na godišnjem nivou. © MAN Truck & Bus

Očekuje se preko 75 hiljada putnika dnevno, odnosno 20 miliona na godišnjem nivou. © MAN Truck & Bus

Video nadzor je razveden po celom autobusu, tako da će vozači u svakom trenutku moći na razne načine da utiču na komfor putnika, bez obzira na to koliko je vozilo puno. Estetski gledano, autobus je osmišljen da privuče što više putnika u BRT sistem. Osim moderne rasvete, kako spoljne, tako i unutrašnje, na novim MAN autobusima se ističu i poklopci preko točkova na drugoj i trećoj osovini. Transportni sistem u Kopenhagenu trenutno broji oko 1250 autobusa, što čini trećinu javnog prevoza u zemlji. Organizator prevoza je firma Movia, pod čijim skutom rade tri firme: Nobina, Keolis i Arriva, koja ukupno koristi 40% vozila.

Descargar musica