Busworld 2015: Električni BYD u većim izvedbama

Busworld 2015: Električni BYD u većim izvedbama

Najveći proizvođač električnih komercijalnih vozila, koji dolazi iz Kine, predstavio je evropskom tržištu dva nova modela električnih autobusa, a sektor za prodaju je doneo i lepe vesti.

Na sajmu Busworld, koji je trajao od 16. do 21. oktobra 2015. a sa kog je izveštač ispred Autobusi.NET ekskluzivno izveštavao, u znaku električnog javnog prevoza našao se i štand velikog kineskog koncerna Build Your Dreams, skraćeno BYD. Ovaj proizvođač sebi krči put u gradove širom Evrope, Azije ali i Severne Amerike vrlo ozbiljnom ponudom autobusa za gradski prevoz bez štetnih emisija.

busworld2015_bannerKineska kompanija BYD je na sajmu premijerno predstavila dva nova člana porodice električnih autobusa, a već poznati solo autobus sa solarnim punjenjem baterija je čekao novinare i zainteresovane kupce ispred hale za probnu vožnju. Obeležavanjem 3500 prodatih vozila, BYD je predstavio Evropi novi električni zglobni autobus, a društvo na štandu mu je pravio električni dabldeker, spreman za britansko tržište.
IMG_3636 copyIMG_3638 copyKao rešenje za ekološki čist masovni javni prevoz, predstavljeni BYD K11, dužine 18 metara, nalazi se među prvim zglobnim autobusima na baterije u svetu. Domet ovog autobusa iznosi nešto više od 200 kilometara, a punjenje kompletno praznih baterija traje oko tri sata. Dve baterije ovog vozila isporučuju po 150 kilovata snage, a kapacitet ovog autobusa iznosi 150 putnika, od kojih sedi 51. Ovaj autobus poseduje dva mesta za hendikepirane osobe, čiji je ulaz omogućen rampom na drugim vratima.

IMG_3639 copyDa BYD sve ozbiljnije ulazi na evropsko tržište, dokazuje i prodaja 51 autobusa BYD K10 za potrebe javnog prevoza u Londonu. Ove dabldekere će nadograditi britanski najveći proizvođač autobusa, Alexander Dennis, a koristiće se na nekoliko linija glavnog grada Velike Britanije. Domet ovog desetometarskog midibus dabldekera iznosi oko 300 kilometara, a mesta u njemu će naći 81 putnik.

IMG_3541 copyZa sam kraj, ispred hale, dostupan za test vožnju, bio je parkiran BYD K9, specijalno opremljen solarnim panelima koji doprinose punjenju baterija. Izloženi primerak je u test fazi na glavnom aerodromu u Amsterdamu, a našao se na probi na ulicama velikih gradova širom sveta, poput Njujorka, Londona, Varšave, pa i Beograda. Kompanija Build Your Dreams će otvoriti novi pogon za proizvodnju ovih autobusa u Kaliforniji, obzirom da je isporuka ovih autobusa iz Kine za SAD vrlo kompleksna, ali će baterije i dalje biti isporučivane iz Kine.

(Foto Saša Conić, Autobusi.NET)

Izveštavanje sa sajma Busworld Kortrijk 2015 podržali:

Sejari d.o.o.
SDT Group d.o.o.
Novatronic d.o.o.

Descargar musica