Busworld 2015: VDL, luksuzni autobusi i ekološki gradski prevoz

Busworld 2015: VDL, luksuzni autobusi i ekološki gradski prevoz

Na evropskoj fešti proizvođača autobusa, lociranoj u Kortrajku u Belgiji, koja je trajala od 16. do 21. oktobra, iz susedne države ovog sajma stigle su jako lepe i luksuzne novosti, propraćene inovacijom u gradskom prevozu.

Na sajmu, sa kog je Autobusi.NET ekskluzivno izveštavao, trend evropskih proizvođača je ispratio i holandski VDL Bus & Coach, predstavljanjem luksuznih turističkih autobusa i ekološki čistih gradskih modela. U znaku luksuznog turističkog prevoza, VDL je postavio visok standard evropskim velikim konkurentima, a da ovaj proizvođač nije olako shvatio ovaj izazov, dokazuje premijerno predstavljeni dabldeker, o kom smo već pisali.

busworld2015_banner 2015-10-15 12.54.42 copyŠtand ovog proizvođača krasila su tri autobusa iz budućnosti, kao što im i samo ime kaže; u pitanju su autobusi iz VDL-ove porodice Futura, predstavljeni u tri verzije: međugradski, školski autobus, u sredini je bio troosovinski visokoturistički autobus, a kao perjanica ove korporacije je premijerno predstavljen visokoturistički luksuzni autobus na sprat. Međutim, da VDL misli i o kraćim relacijama, govori podatak da su bila predstavljena i dva autobusa iz porodice Citea: niskopodni električni autobus i niskoulazni prigradski autobus.

IMG_3320 copy IMG_3331 copyKako bi smanjio emisiju štetnih izduvnih gasova, VDL nije pribegao alternativnim gorivima, već je smanjio ukupnu masu vozila. Ovaj trend, koji dolazi od bivšeg modela VDL Jonckheere Ambassador i Transit, primenjen je i na predstavljeni autobus VDL Citea LLE-120/255, niskoulazni autobus za gradsko-prigradski saobraćaj koji je premijerno predstavljen u izvedbi sa troja vrata. Masa praznog vozila iznosi samo devet tona, a kapacitet iznosi oko 80 putnika. Obzirom da je ovaj autobus lagan, za pogon je zadužen sedmolitarski Cummins iSB6.7 motor sa 255 konjskih snaga, a prenos je automatski; Voith DIWA 6 ili ZF EcoLife, u zavisnosti od želje kupca.

IMG_3313 copy IMG_3316 copyKao odličan izbor za ekološki čist gradski prevoz bez izduvnih gasova, VDL je predstavio model Citea SLF-120 Electric koji je opremljen Siemensovim sistemom napajanja, čije je punjenje omogućeno na stanicama putem pantografa, smeštenog na krovu vozila. Potpuno niskopodni autobus ima mesta za oko 100 putnika, koji u vozilo mogu da uđu na troja širokih vrata. Inovativni dizajn ovog autobusa već pet godina beleži odlične rezultate širom Evrope, a primerci ovog autobusa, u dizel, električnoj ili hibridnoj varijanti, mogu se videti na ulicama velikih gradova poput Berlina i Amsterdama. Ovo vozilo je dostupno i u zglobnoj verziji u dve različite dužine, od 18 i 18,75 metara, a i na zglobnim autobusima je dostupan električni i hibridni pogon.

IMG_3310 copyKao najmanjeg člana porodice poznatog modela, VDL je predstavio model Futura FMD2-129/330, autobus namenjen za međugradska putovanja i školski prevoz. Za pogon ovog vozila brine se DAF MX-11 jedanaestolitarski motor sa 330 konjskih snaga, a izbor menjača je sveden na tri opcije: šestobrzinski manuelni i automatski, kao i dvanaestobrzinski automatski menjač, sva tri iz ZF-ove porodice. Predstavljeni autobus je dužine 12,9 metara, dok je u ponudi i kraći model dužine 12,2 metara. Ovaj autobus je osvojio nagradu za najbolji odnos cene i kvaliteta, koju je uručio eminentni evropski žiri na otvorenom danu za novinare.

IMG_3307 copyZa nešto duža putovanja, VDL je predstavio Futuru FHD2-139/460, novog člana turističke porodice ove holandske grupacije. Troosovinac je opremljen za najdalja turistička putovanja, a vozački prostor je uređen idealno, tako da će svi korisnici ovog autobusa uživati u njegovoj opremljenosti. Ovaj autobus, dužine 13,9 metara može da primi i do 57 putnika, a visina ovog autobusa kao i odabir najkvalitetnijih komponenti učiniće putnicima putovanje vrlo zanimljivim i udobnim. Takođe, za potrebe osoba sa hendikepom, ugrađen je i lift i posebna vrata, koja se nalaze iznad zadnje osovine.

IMG_3305 copy IMG_3384 copyA da je VDL vredno radio, dokazuje i Futura FDD2-141/510, prvi dabldeker u porodici Futura, čija tradicija traje preko trideset godina. Iako smo već pisali o ovom autobusu, svakako je premijera ovog autobusa u Kortrajku bila jedan od najvećih utisaka sa ovog sajma. Dabldeker, koji deli dizajn sa svojom nižom braćom, pokreće moćni trinaestolitarski DAF MX-13 snage 510 konjskih snaga, a za prenos te snage zadužen je dvanaestobrzinski automatski ZF AsTronic. Ovaj autobus može da prihvati čak 96 putnika u najgušćoj konfiguraciji, a svi putnici i vozači biće oduševljeni udobnošću i bezbednošću Future FDD2. Zvezda ovog štanda je dostupna i u kraćoj verziji, dužine 13 metara, koja može da poseduje do 84 mesta.

(Foto Saša Conić, Autobusi.NET)

 

 

 

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.rs

Izveštavanje sa sajma Busworld Kortrijk 2015 podržali:

Sejari d.o.o.
SDT Group d.o.o.
Novatronic d.o.o.

 

Descargar musica