Hibrid i CNG premijere Solarisa na IAA

Hibrid i CNG premijere Solarisa na IAA

Na predstojećem sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru, Solaris će premijerno izložiti modele Urbino 12 Hybrid i Urbino 12 CNG.

Na najvećem evropskom sajmu komercijalnih vozila IAA, koji se održava u Hanoveru od 21 – 29. septembra, Solaris će premijerno predstaviti novu generaciju hibridnog i autobusa na prirodni komprimovani gas. Pored toga, poljski proizvođač ove godine proslavlja 20 godina postojanja. Prvi Solaris autobusi nove generacije su izašli na ulice sredinom 2015. godine i do sada ih je prodato preko 600 komada u desetak evropskih zemalja. Pored standardnog dizel modela Urbino, kreirana je i nova generacija električnog i niskoulaznog modela. Oba poslednja modela su predstavljena prošle godine na sajmu Busworld u Kortrajku. U Hanoveru će uskoro svetlost dana ugledati još dva nova modela – Solaris Urbino 12 Hybrid i Solaris Urbino 12 CNG.

new_solaris_urbino_12_hybrid

Novi Solaris Urbino 12 Hybrid će biti opremljen serijskim hibridnim pogonom nazvanim HybriDrive, kojeg proizvodi američki BAE Systems. tehnologija se bazira na elektro motoru sa sistemom za skladištenje energije. On se dopunjuje generatorom pomoću motora Cummins ISB4.5E6 snage svega 210 KS sa niskom potrošnjom goriva. Pored toga što se korišćenjem elektro motora znatno smanjuje zagađenje okoline, novi hibridni Urbino ima opciju Stop-and-Go sistema kojim se dizel motor isključuje na stanicama, kao i Arrive-and-Go sistema. Ovaj sistem isključuje dizel motor na prilazu stanici. Ispitivanja su pokazala da se ovim opcijama dodatno uštedi 20% goriva u odnosu na slične autobuse sa konvencionalnim pogonima.

new_solaris_urbino_12_cng

Novi Solaris Urbino 12 CNG koristi prednosti poboljšanja konstrukcije kod nove generacije autobusa Urbino, kao što su laka rešetka i moderan pogon, kao i povećanje putničkog prostora i komfora i poboljšanje vozačkog radnog prostora. Novi Urbino 12 CNG za pogon ima Cummins ISLG motor koji ispunjava Euro 6 norme i putem automatskog menjača Voith Diwa6 prenosi do pogonskih točkova snagu od 320 KS. Tankovi za CNG od kompozita su raspoređeni duž krova i mogu da prime čak 1.875 litara gasa, čime se povećava autonomija kretanja autobusa.

new_solaris_urbino_12_electric

Novi Solaris Urbino 12 electric će takođe biti prikazan u Hanoveru, mada je premijeru imao prošle jeseni na sajmu Busworld 2015 u Kortrajku, o čemu je Autobusi.NET ekskluzivno izveštavao. Vozilo u Hanoveru će imati baterije od 240 kWh koje se pune pantografom sa krova i tradicionalnim „plag-in“ sistemom. Upravo taj autobus je učestvovao na takmičenju “Bus of the Year 2017”. Ishod takmičenja ćemo znati krajem avgusta. Autobusi ovog tipa su već isporučeni nemačkim gradovima Hanover, Hamburg i finskom gradu Tampere.

Uskoro će poljski proizvođač predstaviti nove verzije i ostalih niskopodnih modela. Na sajmu Transexpo u poljskom gradu Kielce u oktobru Solaris će predstaviti novi MIDI Urbino 10.5 – autobus nove generacije sa motorom Cummins ISB6.7 E6 snage 209 KS. Nakon toga uslediće premijera i novog trolejbusa Trollino 12.

Descargar musica