IAA 2016 ubrzava automatizaciju i digitalizaciju

IAA 2016 ubrzava automatizaciju i digitalizaciju

U petak, 2. septembra 2016. godine, nešto manje od tri nedelje pred otvaranje izložbe komercijalnih vozila IAA 2016 u Hanoveru, Matijas Visman, predsednik udruženja automobilske industrije Nemačke, održao je press konferenciju preko interneta, kojoj je prisustvovao i novinar Slobodan Kostić ispred sajta Autobusi.NET.

Pod sloganom “Pogonjen idejama” (“Driven by ideas”), u sredu, 22. septembra 2016. biće otvoreno 66. i rekordno izdanje najvećeg evropskog sajma komercijalnih vozila. Ovogodišnjem IAA će prisustvovati dve hiljade izlagača iz 52 države i više od hiljadu novinara iz 50 zemalja. Kako je Visman saopštio, ovaj sajam će imati skoro 15% više izlagača nego prošli put, a celo sajmište je već uveliko zakupljeno.

IAA_2016_EN_1920x1080px_RGB

Kako i sam slogan naglašava, IAA 2016 će biti u znaku novih ideja u industriji komercijalnih vozila. Ovo se pre svega odnosi na digitalizaciju i automatizaciju industrije sa naglaskom na alternativne pogone, “autopilot” sisteme i gradsku logistiku. Sajam je i pokrenuo inicijativu “Nova mobilna svetska logistika” (“New Mobility World Logistics”) sa namerom da podstakne proizvođače da proizvode sve samostalnija i sofisticiranija vozila koja će moći da ostvare međusobnu komunikaciju radi pravljenja konvoja zbog uštede goriva i uštede vremena izbegavanjem gužvi na putu. Ovo je veoma važna inicijativa, s obzirom da je u Evropi od početka 2016. godine do sada registrovano 8% više novih teških teretnjaka nego tokom cele 2015. godine, a laki teretnjaci su u još većem usponu. Sa preko 50% udela u tržištu, nemačka industrija teretnjaka je na vrhu trona, a Matijas Visman se osvrnuo i na Rusiju i Brazil, koji pokazuju trend opadanja industrije i kriziranje. Takođe, u Sjedinjenim Američkim Državama je aktuelno smanjenje broja novih teretnjaka, a Visman veruje da to očekuje Evropu kroz nekoliko godina. Kako je naglašeno, postoje sve čvršće veze između kineske i evropske, odnosno nemačke industrije, zbog čega će jedan dan na sajmu biti posvećen kineskoj industriji.

IAApreview

Iako se reč uglavnom vodila oko teretnih vozila, Matijas Visman (desno) se osvrnuo i na autobuski program, koji je naglašen kao veoma važan za IAA. Kako je naglasio novinarima u press konferenciji uživo preko interneta, gradovi u Evropi sve više hrle u elektrifikaciju autobuskog voznog parka i prelazak na alternativne pogone, a evropski proizvođači trenutno nemaju kapacitet da podrže ove zahteve. Takođe, kupci su trenutno veoma zainteresovani za takozvane “autopilot” sisteme koji su trenutno poluautomatski i traže prisustvo vozača. Međutim, Visman veoma uskoro očekuje i prve potpuno samostalne autobuse na ulicama grada. Na pitanje našeg novinara, Slobodana Kostića, o učešću električnih i hibridnih autobusa na ovogodišnjem sajmu, Visman je izrazio zadovoljstvo, s obzirom da je više od petine autobusa opremljeno alternativnim pogonom.

U Hanoveru će biti dodeljene nagrade za autobus, kombi i kamion 2017. godine. Ove godine će po prvi put nastupiti ruska GAZ grupa, češka Tatra i japanska Tojota.

Autobusi.NET će vas, i ovog puta, ekskluzivno izveštavati sa sajma IAA u Hanoveru, koji se održava od 22. do 29. septembra 2016. godine. Naš odlazak u Hanover ponovo podržavaju firme Sejari d.o.o. iz Beograda kao generalni sponzor, Novatronic d.o.o. iz Novog Sada i, po prvi put, firma Politek iz Kragujevca. Ukoliko i vi želite danas podržite, slobodno nas kontaktirajte.

Descargar musica