Midi Solaris ulazi u serijsku proizvodnju

Midi Solaris ulazi u serijsku proizvodnju

Poljski Solaris Bus & Coach je objavio da je ugovorena proizvodnja pet desetometarskih midibusa za austrijski Postbus i poljski PUK Komorniki.

Nekoliko meseci nakon premijere na domaćem terenu, na sajmu Transexpo u poljskom Kjelcu, Solaris Urbino 10.5 konačno ulazi u serijsku proizvodnju u dve različite verzije za dva kupca. Austrijski Postbus je naručio tri autobusa i prvom će biti isporučeni, dok je PUK Komorniki naručio dva autobusa, uz šest dvanaestometarskih.

Postbus će biti prvi prevoznik koji će u floti imati midi Urbino najnovije generacije. © Solaris Bus & Coach

Postbus će biti prvi prevoznik koji će u floti imati midi Urbino najnovije generacije. © Solaris Bus & Coach

Adut novog Urbina 10.5 je tehnologija izrade, koju deli sa svim modelima iz porodice Urbino. Zahvaljujući tome, zamena delova se vrši lako i jednostavno, na isti način kao i na ostalim vozilima četvrte generacije Solarisa. Iako ne deluje malo, midi Solaris je za metar i po kraći od solo vozila, a cela promena dužine vrši se na međuosovinskom rastojanju, dok su prednji i zadnji prepust ostali isti. Zahvaljujući tome, radijus okretanja desetometarskog Solarisa je znatno manji od solo autobusa što je idealno za planinske krivine i uža gradska jezgra. Autobusi za ova dva prevoznika će imati ekološki čisto LED osvetljenje, identični klima uređaj, a svi će biti isporučeni sa dvoja vrata.

Promena dužine je izvršena samo na međuosovinskom rastojanju, dok su prepusti ostali isti. © Solaris Bus & Coach

Autobusi za ova dva prevoznika će imati ekološki čisto LED osvetljenje i identični klima uređaj. © Solaris Bus & Coach

Ipak, ova dva prevoznika neće dobiti iste autobuse. Tri midibusa za Postbus će imati jednokrilna prednja vrata i 26 sedišta, od kojih će deset biti na delu bez podesta. Pogoniće ga motor DAF/PACCAR MX-11 koji će isporučivati čak 320 konjskih snaga, dovoljno za savladavanje tirolskog predela Alpa, gde će ova vozila biti u saobraćaju. Za poljskog prevoznika će prednja vrata biti dvokrilna, i imaće 23 sedišta, od kojih je šest dostupno bez podesta. Motori za ovog prevoznika će biti slabiji, Cummins ISBe 6.7 sa 250 konjskih snaga, ali će ipak saobraćati u ravnijim predelima, u okolini poljskog grada Poznanja i Komornika.

Postbusovi Solarisi će isporučivati čak 320 konjskih snaga. © Solaris Bus & Coach

Postbusovi Solarisi će isporučivati čak 320 konjskih snaga. © Solaris Bus & Coach

Solarisu ovo nije prvi put da sarađuje sa ova dva prevoznika. PUK Komorniki u saobraćaju već ima tri autobusa iz ove fabrike, a do jeseni će im biti isporučeno još osam, od kojih dva midibusa. U okviru velikog ugovora o isporuci 288 novih vozila, Solaris će Postbusu isporučiti i tri midibusa početkom marta, a nastaviće i poslovnu saradnju koja traje već više godina.

Descargar musica