Scania Interlink preko švajcarskih Alpa

Scania Interlink preko švajcarskih Alpa

Kada je švajcarski vozač autobusa Walter Burch penzionisan pre pet godina, ponuđen mu je posao iz snova. Dva puta sedmično on vozi namenski napravljen autobus Scania Interlink preko Alpa na skoro 3.000 metara nadmorske visine na jednom od najspektakularnijih i najzahtevnijih puteva u svetu. Rekao je da se ovih dana oseća kao pravi vozač.

U ranim jutarnjim časovima, turisti, biciklisti i nekoliko meštana stoje u redu ispred Beneditske zajednice Sveti Jovan u Müstairu, u švajcarskom kantonu Graubinden. Ali ne zbog obilaska 1.200 godina stare svetske bašine pod zaštitom Unesco-a, nego zbog vožnje autobusom koja će živeti u njihovim sećanjima dugo vremena. Autobuska linija Stelvio povezuje Val Müstair u Švajcarskoj sa regionom Valtellina na severu Italije. Ovo putovanje preko Stelvia do Tiranoa je planinska avantura koja je ponuda švajcarske kompanije PostBus od maja do novembra, koja se zove PostAuto na nemačkom.

scania_interlink_postauto_5

Prvobitni put napravilo je austrijsko carstvo je između 1820. i 1825. godine. Napravljeno je da bi povezalo bivšu austrijsku provinciju Lombardiju sa ostatkom zemlje, pokrivajući uspon od 1.871 metar. Od tada, putanja se nije mnogo promenila. Njenih 85 uskih krivina predstavljaju izazov vozačima. 48 skretanja je pozicionirano na severnoj strani planine i beleženo je kamenjem.

Trasu je nominovala britanska automobilska emisija Top Gear za “najbolji put na svetu”, iako pokriva samo Evropu. Modeli automobila poput Lamborginija, Poršea, Ferarija i Alfa Romea su testirani do svojih granica na ovim krivinama koje nemaju kraja. Bezbrojni biciklisti i motoristi pokušali su da dosegnu najvišu tačku puta na istočnim Alpima.

Ali put preko Stelvia nije u potpunosti zabava. Mnogi ljudi podcenili su poteškoće cik-cak puta i preuveličali su mogućnost svojih vozila, što dovodi do nesreća. Ovo se pokazalo tačnim naročito na italijanskoj strani planine gde je uspon strmiji i najizazovniji. Čak i britanski vozač Formule 1 Sterling Moss – čovek koji je nosio ime “najvećeg vozača koji nikada nije osvojio Svetsko prvenstvo” – izgubio je kontrolu na svojim vozilom i skliznuo je sa puta u klasičnoj trci 1990. godine.

Scania Interlink

Kako onda iko može da ima ideju da put preko Stelvie učini redovnom autobuskom linijom?

Žuti Scania poštanski autobus savršeno je pogodan za savladavanje strmih puteva, visokih prolaza, starih i uskih tunela, a ponekad i zastrašujuće oštrih skretanja.

Ovaj autobus, koji može da se spusti za 5 centimetara pri ulasku u najuže tunele, dugačak je 11 metara, širok 2,55 i 2,3 metra visok. Iako nije dozvoljeno nijednom vozilu dužem od 10 metara da vozi na švajcrskom delu puta, izuzetak je pravljen kod ovog autobusa koji, uprkos svojoj dužini, ima osovinsko rastojanje manje od 5 metara.

scania_interlink_postauto_1

Kada vozač Walter Burch kreće poštanskim autobusom iz Müstaira, on već zna šta ga očekuje. Njegov autobus je napola pun uzbuđenih putnika, a mali nosač na zadnjem delu nosi planinske i redovne bicikle. Mogu da se jave obilne snežne padavine, čak i tokom leta i jeseni, ali danas je prognoza sunčana i vedra.

Walter Burch je oduševljen avanturom i vozi svoj autobus redovno, tačno i pouzdano. On savršeno manevriše vozilom preko ravnica i prilazi mnogobrojnim slepim zavojima koristeći čuvenu sirenu sa tri tona poštanskog autobusa kako bi upozorio druge vozače da im prilazi.

Nekoliko stotina metara nakon prelaska italijanske granice, Walter Burch zaustavlja autobus na vrhu puta u Stelviju na 2.757 metara nadmorske visine. Ovde mnogi hajkeri i biciklisti izlaze iz autobusa. Ovo je takođe i najviši asfaltirani planinski prelaz na istočnim Alpima, i drugi najviši na celoj planini. Na nadmorskoj visini od 3.450 metara, Stelvio Pass glečer obično pruža skijanje tokom cele godine i često se koristi kao poligon za elitne alpske skijaše.

Scania Interlink

Sa pauzom od 30 minuta, Walter ima vremena da razmišlja o svom životu. On je penzionisam vozač i postaje emotivan kada govori o svom poslu.

“Zaista volim ovo vozilo i putanju. Kada vozite autobus u gradu ili u ravnici, samo ste jedan u gomili. Ali ovde se osećam posebnim – kao pravi vozač”, kaže on, tapšući žuti autobus.

Pošto je svaka krivina izazov, on i njegovi putnici moraju da se oslone na Skanijin autobus.

“Za mene je ovo divno vozačko iskustvo i zaista moram da se oslonim na svoje vozilo. Ono mi pruža stabilno vozačko iskustvo, veoma dobro manevrisanje i optimalni obrtni momenat. A putnici su oduševljeni što putuju udobnom vožnjom bez stresa u ovom spektakularnom pejzažu Alpa.”

Scania Interlink

Sirena sa tri tona

PostAuto je vodeća autobuska kompanija u švajcarskoj mreži javnog prevoza. Sa preko 4.200 zaposlenih (uključujući i vozače), i sa oko 2300 vozila na raspolaganju, PostBus prevozi oko 155 miliona putnika svake godine.

Njihov zaštitni znak – sirena sa tri tona i žuti poštanski autobusi – deo su švajcarskog kulturnog indentiteta. Motiv tri zvuka iz opere “William Tell” Adantea iz Rosinija i sastoji se od tonova C, A i E.

Sirenu možete da poslušate OVDE.

Pogledajte fantastične video snimke ove vožnje:

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica