Početak pilot projekta MobiWallet u Novom Sadu

Početak pilot projekta MobiWallet u Novom Sadu

Kako Autobusi.NET ekskluzivno saznaje, krajem sledeće nedelje bi trebalo da počne test faza pilot projekta MobiWallet u Novom Sadu u realnim uslovima, koja će trajati do 31. jula 2016. godine.

Dugo najavljivani modernizovani sistem naplate karata u javnom prevozu u Novom Sadu će ući u probnu fazu krajem sledeće nedelje na liniji broj 2 za korisnike Android pametnih telefona. Za testiranje pilot projekta MobiWallet se prijavilo oko 180 Novosađana koji će, putem aplikacije, koja je već dostupna na Google Play prodavnici, testirati novi sistem u realnim uslovima. Preko aplikacije za pametne telefone sa Android operativnim sistemom, Novosađani će moći da saznaju trenutnu poziciju autobusa na ovoj liniji i očekivano vreme dolaska autobusa na određenu stanicu. Naravno, u okviru ovog sistema, obezbeđena je i kupovina karata za javni prevoz.

sr_pilot2

Za početak, volonteri će moći da kupe kartu za jednu vožnju, ali i paket od deset karata, a uskoro će moći i da kupuju mesečne karte. Kako saznajemo, do kraja test faze se ne planira uvođenje karata koje važe u određenom vremenskom periodu. Validacija karata će se vršiti skeniranjem QR koda koji se nalazi na nalepnici pored vozača u vozilu. Osim validacije karata, skeniranjem QR koda na stajalištima javnog prevoza, korisnici će moći da saznaju koliko je najbliži autobus na određenoj liniji udaljen.

Osim za autobuski prevoz, aplikacija MobiWallet će služiti i za planiranje putovanja kroz grad najkraćim ili najbržim putem, uz ili bez upotrebe javnog prevoza. Takođe, preko aplikacije, Novosađani će moći da saznaju koliko dostupnih bicikala ima na stanicama Rent-a-Bike sistema. Aplikacija je trenutno dostupna samo za korisnike Android operativnog sistema, dok je aplikacija za iOS u fazi razvoja. Kako saznajemo, u test fazi će se razmotriti i razvoj aplikacije za Windows Phone.

11958218_1004626509589619_676745071332269051_o

Podsećamo, sistem mobilnog novčanika je pilot projekat Evropske Unije u kom učestvuju četiri grada iz Evrope: Vest Midlands (Velika Britanija), Santander (Španija), Toskana (Italija) i Novi Sad (Srbija). U Novom Sadu je u razvoj sistema uključena firma DunavNET, Grad Novi Sad, kao i JGSP „Novi Sad“.

 

One comment

  1. Jedan predlog: U samom startu treba uzeti u obzir da abdroid nije jedini operativni sistem za mobilne uredjaje.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica