Prvi autobus na mravlju kiselinu

Prvi autobus na mravlju kiselinu

VDL Bus & Coach i grupa studenata sa Univerziteta za tehnologiju iz Ajndhovena razvijaju prvi gradski autobus na svetu koji za pogon koristi mravlju kiselinu.

Grupa studenata sa Univerziteta za tehnologiju iz Ajndhovena u Holandiji, pod imenom „Team FAST“ predstavila je model automobila sa pogonom na mravlju kiselinu januara 2016. godine. Sada zajedno sa razvojnim timom VDL ETS (VDL Enabling Transport Solutions ) razvijaju ovaj pogon za gradske autobuse. Radi se o tehnologiji koja pretvara mravlju kiselinu u vodonik, koji služi za stvaranje električne energije za pogon autobusa.

VDL Citea Electric – prvi autobus na svetu sa pogonom na mravlju kiselinu

Mravlja kiselina je hemijsko jedinjenje koje se već nalazi u prirodi. Kao hemijski proizvod ima mnogo primena. Istraživači sa Univerziteta za tehnologiju iz Ajndhovena su otkrili način da brzo i efikasno pretvore vodonik u mravlju kiselinu i nju nazad u vodonik. Mravlja kiselina kao prenosilac energije može da se skladišti i transportuje mnogo lakše nego vodonik. Postojeće pumpe mogu da se koriste za skladištenje i tankovanje, jer za autobus na mravlju kiselinu nije neophodna posebna punionica, već se tankuje na isti način kao i dizel. To znači da nema štetnih emisija i mnogo veća autonomija kretanja u odnosu na sadašnja vozila sa alternativnim pogonima.

Autobus koji treba da postane prvi svetski autobus na mravlju kiselinu tokom 2016. godine je VDL Citea Electric dužine 12 metara. Modularnom konstrukcijom familije Citea je omogućena primena različitih električnih pogonskih sistema, paketa baterija i sistema za punjenje, prilagodljivih zahtevima kupca. Ovaj modularni dizajn sadrži i neophodne adaptacije za pogon na mravlju kiselinu, bez posledica po pristupačnost, unutrašnji raspored u vozilu ili komfor.

VDLSerbia_logo

VDL Bus & Coach Serbia d.o.o. Beograd
Gandijeva 99D | 11070 | Beograd | Srbija
Telefon +381 (0)11 21 66 525 | Fax +381 (0)11 31 89 760
www.vdlbuscoach.com

Descargar musica