Scania na gas na Islandu

Scania na gas na Islandu

Svetlo žuti Scania Citywide autobusi na gas krase islandski grad Akirejri.

Akirejri je najveći grad van okruga glavnog grada, Rejkjavika. Kako bi taj predivni krajolik ostao zaštićen, opština je uvela niz održivih inicijativa. „Imali smo skupo rešenje prevoza koje je retko ko koristio. Kada je postalo besplatno, stvari su se zaista promenile“, kaže Gudmundur Haukur Sigurdarson iz Vistorke. On radi sa sistemom održivosti u Akirejriju još od ranih faza. Sada, oko 500.000 ljudi putuje autobusima svake godine.

Scania Citywide LE 4x2, gas bus. Akureyri, Iceland Photo: Dan Boman 2014

Island je sam po sebi globalni lider u obnovljivim izvorima energije sa geotermalnim izvorima zagrevanja domova i rasvetom ulica. Korak po korak, Akirejri je angažovao svojih 22.000 stanovnika kako bi postao neutralan u produkciji ugljen-dioksida. „Mi živimo na ostrvu. Moramo da dobro vodimo računa o njemu“.

Nikad ne odustajte

Transformacija Akirejrija ka nultoj proizvodnji ugljen-dioksida nije došla tako lako. Prebacivanje sa nafre na vrelu vodu za grejanje bio je izazov. Trebalo je mnogo pukušaja da se nađe izvor vruće vode, toliko da je grad skoro bankrotirao. To je uticalo na stanovnike da budu odlučni u potrazi za najboljim rešenjem za svoju okolinu. Celokupna inicijativa opštine je u zamahu. Nekoliko kompanija pomaže u sadnji drveća kako bi kompenzovale proizvodnju ugljen-dioksida iz domaćih letova, a javne stanice za punjenje električnom energijom su uveliko dostupne.

Scania Citywide LE 4x2, gas bus. Akureyri, Iceland Photo: Dan Boman 2014

Scania Citywide LE 4x2, gas bus. Akureyri, Iceland Photo: Dan Boman 2014

Grad nije samo sjajan primer održivosti u najboljenm slučaju. „Akirejri je odlično mesto za podizanje porodice“, kaže Sigurdarson koji se nada da će buduće islandske generacije nastaviti da uživaju u pejzažima bez emisije štetnih gasova.

Žuti Scania autobusi na gas su jedan korak bliže takvoj budućnosti.

Descargar musica