VAN HOOL ISPORUČIO PRVI HIBRIDNI TRAM-BUS MALMEU

VAN HOOL ISPORUČIO PRVI HIBRIDNI TRAM-BUS MALMEU

Prvi od 15 naručenih Van Hool Exqui.City autobusa isporučen švedskom gradu Malmeu.

Belgijski proizvođač autobusa i industrijskih vozila Van Hool isporučio je prvi Exqui.City gradu Malmeu u Švedskoj. U narednim nedeljama biće isporučeno ukupno 15 ovakvih hibridnih „tram-busa“ na hibridni (biogas-električni) pogon. Ova dvozglobna vozila dužine 24 metra će do Malmea putovati brodom od luke Zebruhes u Belgiji. Nedavno su stigle i nove porudžbine, pa je za francuski Martinik naručeno 14 dvozglobnih dizel-električnih hibrida, a za norveški Bergen dva dvozglobna biogas-električna hibridna vozila dužine 24 metra.

ExquiCity24Nobina01

U jesen 2012. godine, Van Hool je potpisao ugovor sa Nobinom, najvećim putničkim prevoznikom na Skandinaviji, o isporuci 15 hibridnih vozila Exqui.City, koji bi trebalo da budu pušteni u saobraćaj od Juna 2014. godine u Malmeu i švedskom regionu Skane za potrebe gradskog prevoza. Van Hool je prvi proizvođač koji je na Skandinaviji potpisao ugovor za ovakav tip vozila, koje se često naziva „tram-bus“. Hibridni Exqui.City za Malme je dvozglobno vozilo dužine 24 metra sa električnim motorom, za koji se električna energija generiše iz generatora povezanog na Euro 6 motor sa pogonom na biogas.

Pored toga, nedavno su stigle nove porudžbine za Martinik i Bergen. U drugoj polovini 2015. godine, 14 dizel-električnih hibridnih vozila će biti isporučeno na Martinik na Francuskim Antilima. Na ovoj francuskoj koloniji, tram-busi će biti korišćeni na relaciji dugoj 12,8 km između glavnog grada Fort-de-France i Le Lamentina. Kao i u francuskom gradu Mec gde od prošlog oktobra saobraća 27 vozila Exqui.City, vozila će saobraćati na posebnoj saobraćajnoj traci. Norveški Bergen se odlučio za dva dvozglobna vozila sa varijantom biogas-električnog hibridnog pogona i ta vozila će biti isporučena u drugoj polovini ove godine.

ExquiCity24Nobina02

Exqui.City kombinuje fleksibilnost autobusa sa efikasnošću tramvaja. Tram-busi imaju naglašen futuristički dizajn i nude visok nivo komfora sa klima uređajem, niskim nivoom buke i diskretnim osvetljenjem. Pristup vozilu je lak zahvaljujući niskom ulazu na svih četvoro širokih dvokrilnih vrata. Ovaj tip vozila je konstruisan sa višestrukom pogonskom platformom. Ova platforma čini Exqui.City, u verzijama od 18 m i od 24 m, pogodnim za korišćenje ekoloških pogonskih sistema, kao što su trolejbus, hibridni sistemi, gorivne ćelije ili baterije.

Sa modelom Exqui.City kao zglobnim vozilom od 18 metara i dvozglobnim dužine 24 metra, Van Hool nudi realan odgovor na zahteve za sigurnim, ekološkim, efikasnim i isplativim gradskim prevozom. Iz tih razloga, gradovi kao što su Mec, Barselona, Parma, Ženeva, Luksemburg, Malme, Martinik i Bergen su se odlučili za Exqui.City.

Van Hool je nezavisni belgijski proizvođač autobusa i industrijskih vozila. Kompanija je osnovana 1947. godine i bazirana je u Koninhshojtu u Belgiji. Većina proizvedenih vozila je namenjena Evropi i Americi. Van Hool ima preko 4.000 zaposlenih, od kojih je većina locirana u fabrici u Koninhshojtu u Belgiji i Skopju u Makedoniji.

Foto: Van Hool

Descargar musica