Van Hool trolejbusi za Sardiniju

Van Hool trolejbusi za Sardiniju

Vossloh Kiepe je opremio elektro pogonom 14 modernih trolejbusa Van Hool A330T za prevoznika CTM iz Kaljarija.

Sredinom 2015. godine će u glavni gradi Sardinije, Kaljari, stići ukupno 14 solo trolejbusa tipa Van Hool A330T sa elektro pogonom Vossloh Kiepe. Ugovor je potpisan u maju 2014. godine, a vrednost ugovora je 7,2 miliona evra.

vanhool_a330t_sardinia

Vossloh Kiepe i belgijski proizvođač vozila Van Hool će zajedno napraviti moderne trolejbuse dužine 12 metara, koje će pokretati asinhroni motor snage 160 kW. Kao pomoćni pogon će služiti dizel generator koji će proizvoditi struju snage 100 kW.

Pošto je masa vučne opreme redukovana, a energija od kočenja može da se vrati u mrežu, ukupna potrošnja po vozilu se može značajno umanjiti, što nema samo ekonomske, već i ekološke prednosti: izduvni gasovi su svedeni na minimum korišćenjem elekričnog pogona. Sa ovakvom alternativom je grad Kaljari svesno izabrao ekološki gradski prevoz i samim tim održivu zaštitu klime.

Vossloh Kiepe i Van Hool su već isporučili slična vozila u italijanske gradove Leče, Bari i Kjeti, gde sada uspešno rade na linijama. Još vozila ovog tipa treba da bude isporučeno u Avelino u skorijoj budućnosti.

Consorzio Trasporti e Mobilità (CTM), javni prevoznik u Kaljariju, jedan je od najvećih prevoznika u Italiji. Svake godine njihovih 29 trolejbusa i 235 dizel autobusa pređe zajedno oko 12,5 miliona kilometara po gradu i okolini, od kojih 1,5 miliona kilometara prelaze solo trolejbusi unutar 39 km duge elektrificirane mreže.

(Foto: Vossloh Kiepe)

Descargar musica