Busworld 2015: Alternativni pogoni za Skaniju

Busworld 2015: Alternativni pogoni za Skaniju

Na ovogodišnjem Busworldu u Belgiji, iz skandinavskih zemalja nam je predstavljeno dosta iznenađenja, a jedan od najvećih proizvođača komercijalnih vozila je predstavio vozila iz nekoliko klasa na alternativni pogon. Danas pišemo o Skaniji.

Na sajmu koji je trajao u Kortrijku od 16. do 21. oktobra, sa kog je izveštač Autobusi.NET-a ekskluzivno izveštavao, Skanija je predstavila dva autobusa na komprimovani prirodni gas (CNG), gradski autobus na dizel i jedan visokoturistički autobus. Novinarima se na press konferenciji obratio Klas Dalberg, direktor Skanije zadužen za autobuski deo proizvodnog programa, predstavivši dva autobusa na alternativne pogone.

busworld2015_bannerIako je u poslednjih nekoliko godina bilo primetno da Skanija spava i da ima jako konzervativni pristup novim pogonima, za švedskog giganta se može reći da je počeo da se budi i da usmerava svoje snage na gradsko-prigradski prevoz, uz ponudu kvalitetnog ali i jeftinog visokoturističkog autobusa. Nedavno je Skanija dobila posao za veliku isporuku gradskog modela Citywide za Berlin, a autobusi iz ove porodice se sve više voze na ulicama evropskih metropola. Ono što je izostalo kod ovog švedskog giganta, a bilo je primetno na sajmu, jesu električni gradski autobusi.

IMG_3240 IMG_3243Prvi među izloženim autobusima je Scania Citywide LF CNG, spreman za isporuku na italijansko tržište. Ovaj savremeni gradski autobus je niskopodan celom dužinom, a za ulazak osoba sa hendikepom brine rampa na srednjim vratima. Ovaj autobus pokreće Skanijin devetolitarski motor na komprimovani prirodni gas sa snagom od 280 odnosno 320 konjskih snaga. Osim CNG-a, Scania nudi ovo vozilo sa hibridnim pogonom, a od alternativnih goriva, osim dizela i prirodnog gasa, nude se i biodizel i etanol. Citywide se nudi sa petobrzinskim i šestobrzinskim ZF ili Voith automatskim menjačima, a dostupan je i u troosovinskoj verziji.

IMG_3233 IMG_3238Iako još uvek nisu predstavili potpuno električan autobus, na štandu je predstavljena i Scania Citywide LE hybrid. Ovaj niskoulazni autobus modernog dizajna predstavlja pokušaj Skanije da napravi tržište za ekološki čiste prigradske autobuse. Izloženi autobus je opremljen devetolitarskim Euro 6 motorom sa 320 konjskih snaga, koji koristi pogon na biodizel, uz dodatak baterije koja isporučuje 150 kilovata snage, koja je locirana između motora i automatskog menjača. Kako tvrde čelnici ove fabrike, ovakav sistem izbaci i do 90% manje ugljen-dioksida u atmosferu, što je neverovatan iznos za Euro 6 hibridne autobuse.

IMG_3246 IMG_3253Čuveni simbol grifona sa ponosom nosi i premijerno izložena Scania Interlink LD CNG. Već isprobana kombinacija devetolitarskog Euro 6 motora na prirodni gas pokazala se, kako navode, odlično širom Evrope, Azije i Latinske Amerike. Kao i model Citywide, Interlink može biti pogonjen dizelom, biodizelom, bioetanolom i prirodnim gasom. Ovaj autobus predstavlja idealan izbor za kraće međugradske linije, aerodromske transfere ili školske ekskurzije.

IMG_3258Kao šlag na tortu predstavljena je troosovinska Scania Touring. Iako već poznat široj javnosti, ovaj autobus, koji je proizveden u kineskoj fabrici Higer, i dalje pleni svojim izgledom, a ispod haube nalazi se moćni Euro 6 motor sa 450 konjskih snaga. Ovo je ujedno bio i jedini izloženi autobus na Skanijinom štandu koji ne koristi alternativni pogon, već isključivo dizel.

(Foto Saša Conić, Autobusi.NET)

Izveštavanje sa sajma Busworld Kortrijk 2015 podržali:

Sejari d.o.o.
SDT Group d.o.o.
Novatronic d.o.o.

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica