Scania i Pariz uvode gradski prevoz u Burkini Faso

Scania i Pariz uvode gradski prevoz u Burkini Faso

Švedski proizvođač autobusa i pariski prevoznik RATP zajedno uvode gradski prevoz u Uagadugu, glavnom gradu Burkine Faso koji broji 3 miliona stanovnika.

Švedski proizvođač i pariski prevoznik (Régie Autonome des Transports Parisiens -RATP) potpisali su memorandum o razumevanju sa Vladom Burkine Faso, zemlje na zapadu Afrike, za uspostavljanje modernog efikasnog autobuskog sistema u glavnom gradu Uagadugu sa 460 gradskih i 90 međugradskih autobusa.

Scania chassis with Marcopolo body. Part of the Viale BRT system in Ghana. Photo: Naoki Takyo 2015

Saobraćaj će početi sledeće godine sa isporukom 225 autobusa. Projekat uključuje nabavku gradskih i međugradskih autobusa, uspostavljanje garaže za autobuse, izgradnju autobuskih stajališta i uspostavljanje autobuskih linija kao i obuku vozača i servisera. U saradnji sa kompanijom RATP Group, Scania će obezbediti efikasno upravljanje voznim parkom. Scania će takođe raditi na uvođenju alternativnih goriva s konačnim ciljem da koristi vozni park na biodizelu i biogasu.

RATP Grupa je jedna od 5 najvećih svetskih javnih prevoznika. Ona će doprineti svojom stručnošću čitavom lancu mobilnosti u oblsti tehnike, finansija i obuke. RATP Grupa će projektovati, nabaviti i upravljati inteligentim sistemima transporta, kao što je informisanje putnika i prodaja karata.

Ambiciozan plan glavnog grada Burkine Faso je da od 2018 – 2020. godine ojača mrežu gradskog saobraćaja u Uagadugu uvođenjem 550 novih autobusa u postojeće i buduće linije. Prvo bi se autobuski sistem modernizovao, dok je u planu izgradnja četiri linije BRT (Bus Rapid Transit) sistema.

Očekuje se da će se populacija Uagadugua, koja je trenutno 3 miliona, udvostručiti do 2030. godine. Trenutno, polovina stanovnika putuje peške, dok se 80% motorizovanih putovanja obavlja na dvotočkašima (motocilkima), najčešće zbog nedostatka javnog prevoza.

Descargar musica