Setra S 531 DT – Nova kraljica je na tronu

Setra S 531 DT – Nova kraljica je na tronu

Nakon tri generacije i preko četiri hiljade prodatih primeraka, Setra je u Štutgartu predstavila i četvrtu generaciju autobusa na sprat i poslednji dodatak u flotu visoke klase serije 500 – Setru S 531 DT.

Daimler Buses grupa je obeležila 2017. godinu brojnim inovacijama. Osim inovacija na polju bezbednosti i tehnologije izrade, godinu su obeležile i dve premijere visokoturističkih autobusa. Pored Mercedesovog autobusa Tourismo RHD, koji je debitovao u junu, novinari su ponovo oduševljeni spektaklom u Štutgartu kada je skinut veo sa novog dabldekera iz Setre i kada su po prvi put napravljene slike autobusa koje nisu špijunske. Sa ove dve premijere, bez pardona se može reći da Daimler grupa sprema izuzetno ozbiljan nastup na sajmu Busworld u Kortrajku, u oktobru 2017. godine.

Druga premijera u Daimler grupi za samo mesec dana. © Daimler Media

Druga premijera u Daimler grupi za samo mesec dana. © Daimler Media

Kao najosnovniji uvod u novi model iz Setre možemo napomenuti tehničke karakteristike i uporediti sa Setrom S 431 DT, jednim od najpopularnijih dabldekera Evrope. Na pogonskom polju nema velikih inovacija, u pitanju je isti motor koji je pogonio Euro 6 autobuse S 431 DT  – trinaestolitarski Mercedes-Benz OM 471 sa šest cilindara koji daje 510 konjskih snaga. Motor je uparen sa osmobrzinskim robotizovanim menjačem iz iste fabrike, koji nosi oznaku GO250-8 PowerShift. Na tehničkom crtežu ova dva autobusa se može primetiti da je naslednik, S 531 DT, duži za 110 milimetara i sada je dugačak tačno četrnaest metara, dok su širina i visina ostali nepromenjeni – 2550 odnosno 4000 milimetara. Kapacitet rezervoara za gorivo je povećan sa 510 na 540 litara, prtljažni prostor za 0,1 kubni metar, dok je broj sedišta ostao nepromenjen i, u najgušćoj konfiguraciji, prima 83 putnika.

Za 110 milimetara duži od prethodnika, tačno 14 metara. © Daimler Media

Za 110 milimetara duži od prethodnika, tačno 14 metara. © Daimler Media

Sa bezbednosnog aspekta, premijera Setre S 531 DT za sobom nosi premijeru Active Brake Assist 4 sistema, na kom Daimler grupa aktivno radi više od jedne decenije. U najnovijem izdanju, ABA4 registruje pešake ispred vozila. Raspon senzora je povećan sa 18 na 120 stepeni, a režim kočenja zbog pešaka se deaktivira čim vozilo ubrza na više od 50 kilometara na čas. Takođe, nakon Mercedesovih kamiona, na Setri S 531 DT debituje i Sideguard sistem u autobuskom segmentu sa senzorima na desnoj strani vozila koji detektuju pešake i bicikliste i smanjuju negativni uticaj mrtvog ugla. Na suvozačkoj strani vetrobrana se, u slučaju potencijalne nezgode, prvo pojavljuje svetlosno upozorenje da privuče vozačevu pažnju, a potom se uključuje i zvučno. Kada vozilo putuje brzinom većom od 35 kilometara na sat, Sideguard asistent pomaže pri prestrojavanju i obaveštava vozača o vozilima u desnoj traci.

Pregledno i sigurno vozačko mesto. © Daimler Media

Pregledno i sigurno vozačko mesto. © Daimler Media

S obzirom na to da Setra važi za trend-setera u autobuskoj industriji, dizajn eksterijera je zahtevao i dobio dosta pažnje. Iako je u seriji 400 bio slučaj da ukrasna lajsna na boku prati trend iz HDH modela, odnosno da ide iznad bočnih stakala, S 531 DT ne prati trend iz Top Class 500 porodice Setrinih vozila. Ukrasna lajsna sa oznakom proizvođača, koja je dobila naziv La Linea, prati donju ivicu stakala sa donjeg nivoa i penje se do gornjeg sprata gde prestaje. Dodatak je i lajsna iznad gornjih stakala koja sakriva i senzore navedene u prethodnom pasusu. Novina u dizajnu eksterijera su i prednja stakla koja se protežu od prednje maske do krova i prekrivaju mesto za displej.

Asimetrični spojevi donjeg i gornjeg sprata i ukrasna lajsna La Linea su svojstveni noviteti. © Daimler Media

Asimetrični spojevi donjeg i gornjeg sprata i ukrasna lajsna La Linea su svojstveni noviteti. © Daimler Media

Prethodne generacije Setrinih dabldekera su na gornjem vetrobranu posedovale dva brisača dok je na seriji 500 po prvi put stavljena jedna metlica. Bočne strane otkrivaju modernu asimetričnost u spoju gornjih i donjih stakala. Zadnja stena je vrlo interesantna jer, gledano sa boka, nije ravna. Deo uz gornji sprat otkriva svojevrsne repove koje služe za usmeravanje vazduha čime se smanjuje koeficijent otpora i povećava aerodinamičnost vozila. Isti je slučaj i sa gornjim delom prednje stene koji otkriva daleko zaobljenije vetrobransko staklo, a Setra tvrdi da su uštede goriva od sedam do deset odsto u odnosu na prethodnika.

Detalj sa zadnje stene u gornjem delu za bolje usmeravanje vazduha. © Daimler Media

Detalj sa zadnje stene u gornjem delu za bolje usmeravanje vazduha. © Daimler Media

Za one koji će najviše vremena provoditi u autobusu, Setra se potrudila da ponudi najveću moguću agilnost. U zavisnosti od želje kupca, Setra nudi dva različita vozačka mesta, već viđena u ComfortClass odnosno u TopClass porodici. Osim velikog komfora za volanom, vozači koji imaju iskustva sa Setrom serije 500 će očekivati sve komande na dohvat ruke, mnoštvo prostora za ostavu ličnih stvari i, pre svega, veliki užitak. To je ono što im Setrina perjanica i nudi. LED prednji farovi za veću preglednost noću sada dolaze u osnovnoj opremi a tu je i Coach Media System za multimedije sa komandama na volanu.

Maksimalan broj sedišta u vozilu je 83, isto kao i na prethodniku. © Daimler Media

Maksimalan broj sedišta u vozilu je 83, isto kao i na prethodniku. © Daimler Media

Da Setra pridaje veliku pažnju detaljima dokazuje i ugrađeni osveživač vazduha sa šest različitih mirisa kod prednjih vrata koji automatski prska kada su vrata otvorena i vozilo je uključeno. Kako navodi Daimler, ideja za diskretni miris dolazi iz Mercedesove S klase, a smatraju ga kao toplu dobrodošlicu i olakšanje budućim putnicima koji će se osećati kao u luksuznom vozilu.

Brisač u vertikalnom položaju preuzet iz auto trka za bolju aerodinamiku. © Daimler Media

Brisač u vertikalnom položaju preuzet iz auto trka za bolju aerodinamiku. © Daimler Media

Putnički deo enterijera je zasebna priča. Iako gornji sprat, čija je visina plafona 168 centimetara ne otkriva puno o vozilu i jedino što se može menjati je broj i tip sedišta, donji sprat, sa visinom od 180 centimetara je oličenje fleksibilnosti koju nosi Setra S 531 DT. Vrata u osnovi dolaze od prethodnika, ali se za zadnja vrata nude tri različite širine, uključujući i onu koja može da obezbedi prolaz za invalidska kolica, uz pomoć sklopive rampe. U slučaju da postoji toalet u vozilu, sada je obezbeđen ulaz bez podesta.

Ispod prednjih stepenica, za koje se može birati i lokacija, dodati su novi pretinci. © Daimler Media

Ispod prednjih stepenica, za koje se može birati i lokacija, dodati su novi pretinci. © Daimler Media

Takođe, široku ponudu za S 531 DT proširuje i izbor za prednje stepenice, koje mogu da se postave i na levu i na desnu stranu vozila. Stepenište je tonirano u dve boje, a ispod prednjeg stepeništa su postavljeni novi pretinci za lične stvari. Rezervni točak je pomeren u prtljažni prostor, a Setra je za vozače razvila poseban mehanizam za izvlačenje istog, kako bi se sprečile povrede i oštećenja.

Panoramski krov, imitacija brodskog poda i komforna sedišta ponos za Setru. © Daimler Media

Panoramski krov, imitacija brodskog poda i komforna sedišta ponos za Setru. © Daimler Media

Sa novom Setrom S 531 DT na putu, postavlja se pitanje – da li će se igra promeniti? Iako se većina današnjih proizovođača hvali kako je njihov autobus najaerodinamičniji i najštedljiviji, Setra je akcenat na to u velikoj meri izostavila. Velika je pažnja uložena u nenametljiv ali upečatljiv eksterijer, veliki komfor i osećaj luksuza, bilo da je osoba za volanom ili u putničkom sedištu, nebitno na dužinu putovanja. Uostalom, Setrin dabldeker je u poslednje tri decenije važio za statusni simbol, a nova Setra S 531 DT će gotovo sigurno zadržati isti značaj koji su imali svi prethodnici. Iako još uvek nismo imali priliku da vidimo vozilo uživo, njegov nastup na dolazećem sajmu Busworld u Belgiji biće izuzetno važan i jedan od značajnih, ako ne i najznačajniji nastup u žestokoj konkurenciji evropske autobuske industrije.

One comment

Objavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Descargar musica