Volvo lansira novu šasiju

Volvo lansira novu šasiju

Švedski Volvo počinje prodaju nove šasije sa osmolitarskim motorom širom sveta u srednjepodnoj i niskoulaznoj izvedbi.

Nakon preko 40 hiljada prodatih šasija Volvo B7R i B7RLE u 65 zemalja, od kojih blizu stotinu u Srbiji, mahom zahvaljujući bivšoj novosadskoj fabrici Neobus, došlo je vreme za zamenu novim šasijama B8R i B8RLE. Aduti nove šasije su svakako jači motori, ali imaju podjednaku potrošnju kao prethodnici sa oko hiljadu kubika manje.

Jači motori a ista potrošnja. Šasija B8RLE. © Volvo Buses

Jači motori a ista potrošnja. Šasija B8RLE. © Volvo Buses

Nova šasija se nadograđuje još od 2013. godine u Indiji, Maleziji, Tajlandu i Australiji, kao i na Srednjem Istoku, u Južnoj Americi i Africi. Kao što je trend u autobuskoj industriji, u poslednjih nekoliko godina, povećani servisni intervali i manja potrošnja, tako ga Volvo prati u stopu. Čelnici kažu da su produžili interval za zamenu ulja sa 30 na 40 hiljada kilometara u gradskoj, odnosno sa 50 na čak 80 hiljada kilometara u vangradskoj upotrebi.

Šasija B8R ima široku ciljnu grupu vozila.   © Volvo Buses

Šasija B8R ima široku ciljnu grupu vozila. © Volvo Buses

Ova šasija je, kao naslednik familije B7R, nasledila i ciljnu grupu vozila. Tako je niskoulazna šasija B8RLE namenjena za gradsku i prigradsku nadogradnju, dok je šasija B8R namenjena srednjepodnim gradskim i prigradskim autobusima, ali joj odgovara i viša klasa vozila, kao što su međugradski i turistički autobusi. Kako tvrde, nova šasija će biti podjednako robusna kao i prethodne, a tu je i Volvo Bus Electronic System, spreman za softversku nadogradnju  u bilo kom trenutku.

Volvo 8600 debituje u Španiji.  © Volvo Buses

Volvo 8600 debituje u Španiji. © Volvo Buses

Kao predstavnik šasije Volvo B8R u Španiji debituje međugradski autobus Volvo 8600. Ove šasije biće pogonjene novim osmolitarskim motorom Volvo D8, koji će isporučivati 330 konjskih snaga i obrtni moment od 1200 njutnmetara. Praviće se u velikoj fabrici u Borasu u Švedskoj i u Brazilu, u Kuritibi. Kako je Volvoov akcenat oduvek bio na bezbednosti, tako će i novi autobusi biti opremljeni brojnim sistemima koji će olakšati vožnju vozaču, ali i reagovati u slučaju opasnosti.

Descargar musica